-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.AWF Katowice
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Katowice 2014, wydanie 1, format 205 x 295, objętość 410 str., oprawa miękka
Ze wstępu:
Nasza książka dotyczy przede wszystkim przeglądu informacji naukowych na temat żywienia i jego roli w sporcie i zdrowiu. Sądzimy, że to co jest ważne w żywieniu sportowców, dotyczy także ogólnej populacji. W jednym i drugim przypadku ważne jest zdrowie. Główne makroskładniki żywności w postaci białek, węglowodanów i tłuszczów oraz makro i mikroelementów są niezbędne zarówno dla ciężko trenującego zawodnika, jak i osoby trenującej rekreacyjnie. Bardzo interesujące jest to, że zarówno u sportowców, jaki i osób nie trenujących szlaki metaboliczne generujące energię są takie same, jednak w organizmie wytrenowanego osobnika dużo sprawniejsze. Znanym jest powszechne stosowanie norm biochemicznych i fizjologicznych charakteryzujących stan organizmu, które u zawodnika są przekraczane, można powiedzieć, że mamy tu do czynienia nie z Homo sapiens, lecz z Homo sapiens athletus. Ten ostatni narażany jest przez dłuższy okres czasu na silny stres wysiłkowy, prowadzący do uruchomienia procesów adaptacyjnych organizmu do zadanych obciążeń treningowych. Ważnym jest w tym przypadku intensywność i czas trwania treningu, co zmusza organizm do produkcji zwiększonej ilości energii. Poza tym zawodnik powinien posiadać optymalną masę i skład ciała oraz możliwość ich regulacji w różnych dyscyplinach sportu. Aczkolwiek zwiększanie i zmniejszanie masy ciała może wywoływać zaburzenia zdrowotne. Oprócz makroskładników naszej diety ważną rolę w funkcjonowaniu odgrywa gospodarka płynami. Znanym jest, że ubytek płynów powyżej 1% masy ciała zmniejsza zdolności do wysiłku, a dalsze odwodnienie podczas termoregulacji, szczególnie podczas intensywnych wysiłków w ciepłym i wilgotnym środowisku, może doprowadzić do tzw. hiponatremii (niedobór sodu). Właściwe zasoby elektrolitów utrzymują między innymi potencjał elektryczny, tak ważny dla komórek reaktywnych, a mianowicie komórek mięśniowych i nerwowych. Za dostarczanie należytej ilości witamin - regulatorów metabolizmu, odpowiedzialna jest odpowiednio skomponowana dieta i to zarówno dla zawodników, jak i pozostałych ludzi prowadzących sedentarny tryb życia, bez względu na płeć.
Niniejsze opracowanie kierowane jest między innymi do ludzi sterujących procesem treningowym i może służyć, jako przewodnik w planowaniu i realizacji diety nie tylko dla spor-towców. Ponadto ma promować zdrowie poprzez propagowanie aktywności fizycznej oraz informować o zaleceniach żywieniowych dla pszczególnych dyscyplin sportowych. Stosowana dieta wraz z dozwolonym jej uzupełnianiem suplementami oraz właściwym treningiem ma zapewnić progresję wyników sportowych i szybką odnowę po wyczerpującym wysiłku fizycznym. Nieodpowiednia dieta prowadzi wprost do zaburzeń funkcjonowania organizmu, co ma związek z ograniczeniem produkcji energii, ogólnym osłabieniem organizmu, a nawet zasłabnięciem. [...]
Spis treści
Od autorówRozdział 1. Wprowadzenie
Rozdział 2. Żywienie a ludzki genom - Paleodieta
Rozdział 3. Nutrigenetyka i nutrigenomika w żywieniu
3.1. Nutrigenetyka
3.2. Nutrigenomika, nutrigenetyka, epigenetyka - znaki przyszłości
3.3. Choroby dietozależne o udowodnionym związku z genami
Rozdział 4. Metabolizm mięśniowy
4.1. Podstawy metabolizmu mięśniowego
4.2. Mięśnie szkieletowe - struktura i funkq'a
4.3. Mechanizm skurczu mięśnia poprzecznie prążkowanego
4.4. Typy włókien mięśniowych
4.4. Potenqał metaboliczny, bioenergetyka i metabolizm mięśnia
4.5. Podstawowe systemy energetyczne
4.6. Fizjologiczne znaczenie potreningowych zmian metabolicznych w mięśniach szkieletowych
4.7. Przemiana materii
Rozdział 5. Podstawowe składniki pokarmowe
Rozdział 6. Charakterystyka węglowodanów i ich rola w wysiłku fizycznym
6.1. Rodzaje węglowodanów i ich znaczenie
6.2. Źródła węglowodanów
6.3. Efekty fizjologiczne błonnika
6.4. Zasady spożywania węglowodanów
6.5. Węglowodany a wysiłek fizyczny
6.6. Przedwysiłkowe i powysiłkowe spożycie węglowodanów
Rozdział 7. Białko jako materiał budulcowy i funkcjonalny w organizmie człowieka
7.1. Rodzaje i istota białka w organizmie człowieka
7.2. Aminokwasy
7.3. Źródła białka i ich przemiana w organizmie
7.4. Zapotrzebowanie na białko u osób aktywnych fizycznie
Rozdział 8. Rola tłuszczów w wysiłku fizycznym
8.1. Charakterystyka tłuszczów i ich znaczenie w organizmie człowieka
8.2. Metabolizm tłuszczów
8.3. Źródła tłuszczów
8.4. Tłuszcz, jako źródło energii w spoczynku i podczas wysiłku
Rozdział 9. Najważniejszy składnik organizmu - woda
9.1. Równowaga wodna
9.2. Hyponatremia
9.3. Opróżnianie żołądka z płynów, a wysiłek fizyczny
9.4. Opróżnianie żołądka i skład płynów
9.5. Wpływ czynności przewodu pokarmowego na uzupełnianie strat wody
Rozdział 10. Znaczenie soli mineralnych i witamin w wysiłku fizycznym
10.1. Podział i ogólna charakterystyka witamin i składników mineralnych
10.2. Jakość preparatów witaminowo-mineralnych
10.3. Minerały
10.4. Witaminy
Rozdział 11. Suplementy żywieniowe - zastosowanie w sporcie, rekreacji i terapii
11.1. Potencjał osoby trenującej
11.2. Funkcja energetyczna
11.3. Poprawa układu sercowo-naczyniowego - praca tlenowa
11.4. Poprawa układu sercowo-naczyniowego - praca beztlenowa
11.5. Zastosowanie w treningu siły/mocy
11.6. Pobudzenie układu nerwowego (koncentracja, motywacja)
11.7. Skład ciała
11.8. Antykataboliki
11.9. Antyoksydanty
11.10. Wpływ na poziom hormonów
11.11. Odporność ogranizmu
11.12. Funkcja ochronna stawów
Rozdział 12. Istota masy i składu ciała w sporcie wyczynowym
12.1. Skład ciała w sporcie wyczynowym
12.2. Skład ciała a możliwości wysiłkowe
12.3. Zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie osób nietrenujących i trenujących
12.4. Definicje i klasyfikacje otłuszczenia organizmu
12.5. Metody pomiaru składu ciała
Rozdział 13. Środki i metody treningu fizycznego
13.1. Progi metaboliczne jako indywidualne wyznaczniki intensywności wysiłku
13.2. Wyznaczanie stref wysiłkowych
13.3. Wybrane metody treningowe kształtujące wytrzymałości i siłę mięśniową
Rozdział 14. Analiza diety sportowców
14.1. Istota oceny składu ilościowego i jakościowego diety sportowców
14.2. Analiza diety i suplementacji - na przykładzie zawodniczki uprawiajacej pływanie w okresie przygotowawczym
Rozdział 15. Kuracje hormonalne w strategii odchudzającej i odmładzającej (przeciwstarzeniowej)
15.1. Proces starzenia się
15.2. Struktura chemiczna i mechanizm wydzielania GH
15.3. Regulacja osi neuroendokrynnej GH
15.4. Zmienność uwalniania GH w rozwoju ontogenetycznym
15.5. Właściwości i mechanizm uwalniania testosteronu
15.6. Terapie medyczne i kuraq'e uzupełniające rhGH, T i IGF-1
15.7. Wpływ GH i T na parametry morfologiczne
15.8. GH i T a układ sercowo-naczyniowy
15.9. Wpływ GH i T na kondycję układu kognitywnego
15.10. Wskazania i strategie kierunkowych kuracji hormonalnych rhGH i T
15.11. Objawy niepożądane kuracji rhGH i T
15.12. Standardy terapii monitorowanej
Rozdział 16. Żywienie i suplementacja w wybranych dyscyplinach sportu
16.1. Zalecenia dietetyczne i suplementacyjne uwzględniające typ budowy ciała
16.3. Przykładowe rozwiązania dietetyczno-suplementacyjne w różnych dyscyplinach sportu
i w treningu rekreacyjnym
Rozdział 17. Żywienie młodego sportowca
17.1. Zapotrzebowanie energetyczno-odżywcze młodego sportowca
17.2. Zapotrzebowanie na płyny młodego sportowca
Rozdział 18. Dietoterapia w wybranych jednostkach chorobowych
18.1. Żywienie w zespole metabolicznym
18.2. Żywienie w dnie moczanowej
18.3. Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego
18.4. Żywienie w chorobach wątroby
18.5. Żywienie w chorobach trzustki
18.6. Żywienie w nadwrażliwościach pokarmowych
18.7. Żywienie w chorobach nowotworowych
Rozdział 19. Badania laboratoryjne w diagnostyce chorób dietozależnych
Rozdział 20. Dodatki do żywności stosowane w produkcji dietetycznych środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla sportowców
Rozdział 21. Psychologiczne aspekty żywienia - wybrane zagadnienia
21.1. Uwarunkowania psychologiczne, zachowań żywieniowych kształtowane i utrwalane w strukturze osobowości
21.2. Uwarunkowania antropologiczne i kulturowe żywienia
21.3 Zaburzenia odżywiania a zaburzenia emocjonalne i choroby psychiczne
21.4. Psychologiczne sterowanie zmianą sposobu żywienia
Rozdział 22. Metaboliczne aspekty okresowego głodzenia organizmu
Piśmiennictwo
Książka
-
ISBN:
978-83-64036-31-6
-
Autor:
Adam Zając,Grzegorz Zydek,Małgorzata Michalczyk,Stanisław Poprzęcki,Miłosz Czuba,Artur Gołaś,Bożena Boruta-Gojny