Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki.
W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób.
Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki.
Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
Parametry
-
Tytuł:
Dietoterapia
-
ISBN:
9788320048612
-
Autor:
Ewa Lange, Dariusz Włodarek
-
Rok wydania:
2021
-
Numer wydania:
1
-
Liczba stron:
448
-
Szerokość produktu:
16,5
-
Wysokość produktu:
23,5
-
Okładka:
miękka
Książka
-
ISBN:
978-83-200-4861-2
-
Autor:
Włodarek Dariusz, Lange Ewa, Kozłowska Lucyna, Głąbska Dominika