-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.AWF Kraków
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Kraków 2013, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 234 str., oprawa miękka
Sposób żywienia jest jednym z najważniejszych elementów stylu życia, wpły-wających na stan zdrowia człowieka i warunkujących jego prawidłowe funkcjonowa-nie. Badania, oceniające prawidłowość zachowań żywieniowych dzieci, młodzieży, osób dorosłych i starszych, stanowią przedmiot badań szerokiego grona specjalistów zarówno w Polsce, jak i zagranicą (Schlegel-Zawadzka i wsp. 2002; Weker i Więch 2003; Gacek i Chrzanowska 2007; Gronowska-Senger 2007; Jeżewska-Zychowicz 2007; Kołłajtis-Dołowy 2007; Wądołowska i wsp. 2008; Kolarzyk 2009; Kolarzyk i wsp. 2009; Kolarzyk i Młynarska-Lang 2010; Wądołowska 2010). W przypadku osób uprawiających sport na wysokim poziomie znaczenie właściwego sposobu żywienia wzrasta i często stanowi główną determinantę osiąganych wyników, decydując o zwycięstwie lub porażce zawodnika. Dostosowanie odpowiedniej podaży energii do zwiększonego zapotrzebowania sportowca nie jest wystarczające do spełnienia zasad prawidłowego żywienia. Bardzo ważne jest także urozmaicenie posiłków oraz właściwy dobór produktów i potraw stanowiących ich skład. Racjonalizacji sposobu żywienia różnych grup populacyjnych służą opracowane piramidy żywieniowe (Gon- zales-Gros i wsp. 2001; Całyniuk i wsp. 2011), a wśród nich piramida szwajcarska, zaprezentowana w Lozannie w 2008 roku jako nowy model proponowany dla sportowców (Burkę 2008; Mettler i wsp. 2009), przygotowany na bazie piramidy dla osób zdrowych przez Szwajcarskie Towarzystwo Żywieniowe (Swiss Society for Nutrition) (Walter i wsp. 2007). U podstawy piramidę otwierają niesłodzone napoje, a u szczytu zamykają słodycze, słone przekąski i słodzone napoje, między którymi umieszczono grupy warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych i nasion roślin strączkowych, produkty białkowe oraz oleje, tłuszcze i orzechy, rekomendowane do spożycia w zróżnicowanej ilości i częstości (Niedźwiecka-Kącik 2010).
Ze wstępu
Spis treści
WSTĘP1. Rola żywienia w sporcie - znaczenie składników pokarmowych i rekomendacje żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
2. Preferencje pokarmowe jako czynnik wpływający na wybór żywności przez konsumenta
I. CEL PRACY
II. METODYKA BADAŃ
1. Materiał badawczy - charakterystyka grupy sportowców
2. Metody badań
2.1. Kwestionariusze ankiety
2.2. Metody statystyczne
2.2.1. Dwuczynnikowa analiza wariancji (ANOVA)
2.2.2. Analiza czynnikowa
2.2.3. Analiza skupień
2.2.4. Testy: chi-kwadrat, z (z poprawką Bonferroniego), różnic między wskaźnikami struktury
2.2.5. Korelacje/• Pearsona
III. WYNIKI
1. Nawyki żywieniowe sportowców
1.1. Ocena stopnia rozpowszechnienia prawidłowych zwyczajów żywieniowych w grupie sportowców
2. Częstość spożycia grup żywności przez zawodników w odniesieniu do poziomów piramidy żywieniowej dla sportowców
2.1. Średnia częstość spożycia grup żywności
2.2. Analiza skupień w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych
3. Częstość spożycia produktów spożywczych przez sportowców w zależności od płci, charakteru uprawianej dyscypliny i poziomu sportowego
3.1. Częstość spożycia poszczególnych produktów spożywczych - różnice między produktami oraz różnice międzygrupowe
3.2. Analiza porównawcza częstości spożycia produktów spożywczych o zróżnicowanej wartości odżywczej, zalecanych i niezalecanych w żywieniu sportowców
3.3. Ocena stopnia rozpowszechnienia prawidłowych zachowań żywieniowych sportowców dotyczących częstości spożycia wybranych produktów spożywczych
4. Wzory żywienia sportowców w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych
4.1. Analiza czynnikowa w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych
4.2. Analiza skupień w oparciu o czynniki wyodrębnione w analizie czynnikowej
5. Preferencje pokarmowe zawodników
5.1. Średnia preferencj a produktów spożywczych
5.2. Wzory żywienia sportowców w kontekście preferencji produktów spożywczych (analiza czynnikowa i analiza skupień)
6. Analiza korelacji miedzy preferencjami pokarmowymi a częstością spożycia produktów spożywczych
IV. DYSKUSJA
1. Wzory żywienia polskich sportowców w aspekcie wartości odżywczej produktów spożywczych, preferencji pokarmowych i zaleceń żywieniowych dla osób o wysokiej aktywności fizycznej
2. Sposób odżywiania polskich sportowców trenujących wyczynowo w odniesieniu do rekomendowanej częstości spożycia produktów spożywczych, preferencji pokarmowych oraz w porównaniu z zachowaniami żywieniowymi sportowców z innych krajów
V. WNIOSKI
LITERATURA
STRESZCZENIE
SUMMARY
ANEKS
Książka
-
ISBN:
978-83-62891-34-4
-
Autor:
Barbara Frączek