-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Uniwersytet Rzeszowski
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Rzeszów 2011, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 261 str., oprawa miękka
Niedożywienie oraz nieprawidłowy sposób odżywiania dzieci i młodzieży to ciągle duży problem. Należy pamiętać, że niedożywienie nie oznacza po prostu niewystarczającej liczby posiłków w ciągu dnia. Niedożywienie to również spożywanie posiłków ubogich w składniki odżywcze takie jak: białka, węglowodany, witaminy i związki mineralne. Ich niedobór może przyczynie się do zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego, nerwowego oraz pracy serca i nerek, a w konsekwencji do zahamowania prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego dziecka. Niedożywienie dzieci bywa również przyczyną odrzucenia przez rówieśników, a nawet wykluczenia społecznego, które mogą rzutować na ich przyszłość.
Istotne jest zwrócenie uwagi na przyczyny i skutki niedożywienia w celu lepszego zrozumienia skali tego problemu w Polsce oraz poszukiwanie skutecznych sposobów przeciwdziałania temu zjawisku. Wierzę, że ta publikacja wesprze wszystkich tych, którym rozwój dzieci jest bliski. Serdecznie zachęcam do lektury.
Spis treści
Wstęp,Rozdział I: WYSTĘPOWANIE I METODY OCENY NIEDOŻYWIENIA: Paweł Januszewicz – Niedożywienie jako problem zdrowia publicznego, Anna Stolarczyk – Ocena sposobu żywienia, Jarosław Kierkuś – Ocena stanu odżywienia i leczenia żywieniowego u dzieci, Jerzy Socha, Piotr Socha, Anna Rybak, Anna Stolarczyk – Mechanizm łaknienia: od genetyki po uwarunkowania środowiskowo-kulturowe,
Rozdział II: RODZAJE I MANIFESTACJE KLINICZNE NIEDOŻYWIENIA: Jadwiga Charzewska, Zofia Chwojnowska, Bożena Wajszczyk, Elżbieta Chabros – Ryzyko występowania niedoborów wybranych składników mineralnych i witamin w dietach uczniów w wieku okołopokwitaniowym, Józef Ryżko, Jerzy Socha – Niedożywienie u pacjentów hospitalizowanych,
Rozdział III: NIEDOŻYWIENIE W WYBRANYCH „GRUPACH RYZYKA” W ROZWOJU ONTOGENETYCZNYM: Wanda Furmaga-Jabłońska, Judyta Jabłońska-Brzozowska – Noworodek z małą masą ciała, Małgorzata Marć, Piotr Socha, Józef Ryżko, Jerzy Socha – Niedożywienie dzieci do trzeciego roku życia, Monika Binkowska-Bury, Józef Ryżko, Paweł Januszewicz – Niedożywienie dzieci i młodzieży w Polsce, Natasza Tobiasz-Kałkun, Grażyna Hejda, Jerzy Socha – Niedożywienie u kobiet w ciąży, Beata Penar-Zadarko, Jerzy Socha – Niedożywienie w wieku powyżej 65 r.ż.,
Rozdział IV: NIEDOŻYWIENIE W WYBRANYCH ZESPOŁACH CHOROBOWYCH: Anna Rybak, Anna Stolarczyk, Piotr Socha, Jerzy Socha – Niedożywienie u dzieci z zaburzeniami karmienia, Wojciech Cichy – Postępowanie żywieniowe w anoreksji i bulimii, Agnieszka Guzik, Andrzej Kwolek – Osteoporoza, Bożenna Karczmarek-Borowska, Aleksandra Stryjkowska – Niedożywienie w chorobie nowotworowej,
Rozdział V: PROMOCJA ZDROWIA, PROFILAKTYKA I LECZENIE NIEDOŻYWIENIA: Anna Stolarczyk – Dieta wegetariańska, Mirosław Jarosz, Katarzyna Stoś – Suplementy diety w niedożywieniu, Artur Mazur – Rola promocji zdrowia i edukacji w profilaktyce niedożywienia, Piotr Raźniewski – Społeczne skutki niedożywienia, Jarosław Kierkuś – Leczenie żywieniowe u dzieci, Skorowidz, Notki o autorach.
Książka
-
ISBN:
978-83-7338-632-7
-
Redaktor:
Paweł Januszewicz,Artur Mazur,Jerzy Socha