Warszawa 2008, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 161 str., oprawa miękka
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Spis treści
Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszymCo rozumiemy przez starzenie się organizmu?
Przyczyny niedoboru makro- i mikroskładników u osób w wieku starszym
Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym
Zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym
Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym
Znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów
Zażywanie suplementów u osób w wieku starszym
Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym
Książka
-
ISBN:
978-83-200-3518-6
-
Autor:
Mirosław Jarosz