-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Almamer
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2011, wyd. 1, Format 165 x 235, objętość 189 str., oprawa miękka
Niniejsze opracowanie stanowi kompendium wiedzy na temat żywienia różnego typu turystów. Może służyć studiującym na Wydziale Turystyki i Rekreacji oraz pełnić rolę źródła wiedzy z takich przedmiotów, jak: żywienie zbiorowe, organizacja usług gastronomicznych, gastronomia hotelowa, agroturystyka. Treści zawarte w książce stanowią swoiste, eklektyczne podejście do tematu, wykraczają poza ramy tematyki żywieniowej, wiążą problematykę żywienia z organizacją w różnych typach turystyki.
Materiał zaprezentowany w książce dedykowany jest studentom, dla których interesujące są nie tylko skutki, ale również przyczyny sprawności turystów, ich dobrego samopoczucia i zadowolenia. Publikacja polecana jest również uczestnikom seminariów dyplomowych, dla których może stanowić materiał wyjściowy i inspirację przy pisaniu prac licencjackich czy magisterskich. Opracowanie może być przydatne również absolwentom WTiR, którzy podejmują się organizacji turystyki i planują żywienie turystów.
Spis treści
WprowadzenieRozdział 1
Zagadnienia wprowadzające
1.1.Formy turystyki jako kryterium różnicujące żywienie turystów
1.2.Turystyczna baza żywieniowa
1.3.Czynniki warunkujące sposoby żywienia turystów
Rozdział 2
Zasady żywienia
2.1.Normy i zasady racjonalnego żywienia
2.2.Charakterystyka składników pokarmowych
2.3.Rola wody w organizmie
2.4.Ogólne zasady układania jadłospisów
Rozdział 3
Żywność przeznaczona dla turystów
3.1.Grupy produktów spożywczych
3.2.Różnorodność technik kulinarnych
3.3.Przechowywanie i konserwowanie żywności
3.4.Rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów
Rozdział 4
Bezpieczeństwo produkcji żywności
4.1.Źródła skażenia żywności
4.2.Higiena produkcji potraw
4.3.Zatrucia pokarmowe w żywieniu turystów
4.4.Systemy zapewnienia bezpiecznej produkcji żywności
Rozdział 5
Organizacja żywienia w różnych formach turystyki
5.1.Żywienie w hotelach
5.2.Żywienie w turystyce biznesowej
5.3.Żywienie w turystyce uzdrowiskowej
5.4.Żywienie w plenerze w zbiorowych formach turystyki
5.5.Żywienie w turystyce pielgrzymkowej
5.6.Żywienie w turystyce wyjazdowej ze szczególnym uwzględnieniem tropiku
5.7.Turystyka kulinarna
5.8.Żywienie w agroturystyce
5.9.Żywienie w turystyce kwalifikowanej
Rozdział 6
Zwyczaje żywieniowe
6.1.Zwyczaje żywieniowe w Polsce
6.2.Kuchnie różnych narodów
6.3.Zasady żywienia w różnych religiach
Bibliografia
Książka
-
ISBN:
978-83-62644-06-3
-
Autor:
piotr Dominik