Łódź 2010, wydanie 1, format 195 x 235, objętość 768 str., oprawa miękka
To prawdziwe kompendium wiedzy o żywności i odżywianiu, łączące w sobie perspektywę wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki.
Kompedium zawiera:
- wskazówki dotyczące rozróżniania i stosowania podstawowych produktów spożywczych, metody łagodnego przejścia z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę, w której przeważającą rolę odgrywają pełnoziarniste zboża i warzywa,
- podstawy tradycyjnej medycyny chińskiej, sztukę diagnozy pospolitych zaburzeń oraz rozpoznawania typu konstytucjonalnego własnego organizmu,
- opisy poszczególnych produktów oraz ponad 300 przepisów kulinarnych,
- informacje dotyczące odżywiania dzieci, zdrowia kobiet, odchudzania i głodówek leczniczych, a także leczenia dietą rozmaitych chorób m.in. zakażenia drożdżowcami (Candida albicans), zapalenia stawów czy uzależnienia od używek.
EKSPERCI POLECAJĄ:
Udana i potrzebna - tak jak współczesnemu człowiekowi potrzebna jest wiedza o żywieniu.
Iza Radecka, redaktor naczelna miesięcznika Zdrowie
Interesująca książka, która przybliża nam metody pozwalające w sposób mądry zadbać o swoje zdrowie. Z powodzeniem może służyć lekarzom, jak i pacjentom.
dr Grażyna Frunze, specjalista chorób wewnętrznych, specjalista tradycyjnej medycyny chińskiej
Autor podaje proste metody złagodzenia różnorodnych objawów chorobowych, niekiedy dające nadzieję uzdrowienia, nawet w przypadkach przewlekłych i ciężkich. Książka zawiera również niezwykle cenne wskazówki, które mogą wpłynąć na zmianę złych nawyków żywieniowych u osób z zaburzeniami odżywiania: z niedoborem masy ciała i otyłością.
dr n. chem. Urszula Pytasz, dietetyk z Kliniki Endokrynologii i Chorób Metabolicznych w CZMP
Spis treści
Źródła inspiracjiYin-Yang i dalej
Siła życiowa Qi
Ciepło/zimno: Termiczna natura pokarmów i ludzi
Wewnętrzny/zewnętrzny: Budowanie odporności
Nadmiar i niedobór
Część II Podstawy wiedzy o żywieniu
Przejście na nową dietę
Woda
Białko i witamina B12 - źródła roślinne i zwierzęce
Oleje i tłuszcze
Substancje słodzące
Sól
Przyprawy, kofeina i dodatki korzenne
Witaminy i suplementy
Wapń
Produkty z pokarmów zielonych Krakinform spzoo
Prosty sposób na przeżycie
Radowanie się pożywieniem
Łączenie pokarmów
Posty i oczyszczanie
Pożywienie dla dzieci
Część III Pięć Elementów i systemy narządowe
Pięć Elementów: dostrojenie do pór roku oraz narządy w harmonii i chorobie
Lecznicze zastosowanie pięciu smaków
Element Drzewa
Element Ognia
Element Ziemi
Element Metalu
Element Wody
Część IV Choroby i ich leczenie za pomocą diety
Zaburzenia poziomu cukru we krwi
Żołądek i jelita
Zaburzenia związane z krwią
Rak i diety regeneracyjne
Inne choroby zwyrodnieniowe
Część V Przepisy i właściwości żywności roślinnej
Gotowanie wibracyjne
Zboża
Chleby
Rośliny strączkowe: fasole, grochy i soczewice
Orzechy i nasiona
Kiełki
Sałatki
Wodorosty
Zupy
Sosy
Dodatki smakowe
Smarowidła i pasty
Warzywa kiszone
Mleko ze zbóż i nasion
Kiszony napój pszenny (rejuvelac) i jogurt z nasion
Owoce
Desery
Podsumowanie
Epilog
Dodatek A Program oczyszczania z pasożytów
Dodatek B Wpływ leczenia kanałowego zębów na zdrowie Przypisy
Indeks przepisów kulinarnych
O autorze
Książka
-
ISBN:
978-83-7579-023-8
-
Autor:
Paul Pitchford