-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Wydawnictwo Lekarskie PZWL
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2011, wyd. 1 polskie, 145 x 205, objętość 80 str., oprawa miękka
W książce w sposób kompleksowy przedstawiono problem niedożywienia, pojawiający się u przewlekle chorych w okresie hospitalizacji i po jego zakończeniu. Autorka omawia przyczyny niedożywienia oraz sposoby jego rozpoznania, a także sposoby leczenia poprzez stosowanie odpowiedniej diety. Prawidłowo zaplanowana dieta przyśpiesza bowiem powrót do zdrowia i, co najważniejsze, skraca czas pobytu w szpitalu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań.
W publikacji czytelnicy znajdą charakterystykę diet specjalnych i przemysłowych.
Książka adresowana jest do lekarzy oraz do wszystkich osób uczestniczących w opiece nad przewlekle chorym.
Spis treści
1. Ogólne informacje o niedożywieniuTypy niedożywienia
Przyczyny niedożywienia
Jak rozpoznać niedożywienie?
2. Wskazówki dietetyczne w wybranych dolegliwościach występujących u chorych niedożywionych
Brak apetytu
Utrata masy ciała
Problemy z połykaniem
Uczucie suchości w ustach
Problemy z gryzieniem
Nudności
Wymioty
3. Główne składniki diety w niedożywieniu
Składniki diety
Zapotrzebowanie na energię
4. Dieta w niedożywieniu
Zasady przygotowywania potraw (uwagi technologiczne)
Przykładowe jadłospisy
Jak zwiększyć kaloryczność posiłków?
5. Diety specjalne
Dieta płynna
Dieta płynna z produktów naturalnych
Dieta papkowata
Dieta kleikowa
6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych u pacjenta z niedożywieniem
Dieta przemysłowa
· Zalety gotowych diet przemysłowych
Charakterystyka gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej
7. Leczenie żywieniowe drogą przewodu pokarmowego
Wskazania do żywienia dojelitowego
Przeciwwskazania do żywienia dojelitowego
Metody podawania pokarmu
8. Żywienie dojelitowe w wybranych jednostkach chorobowych
Żywienie dojelitowe (enteralne) w niewydolności przewodu pokarmowego, w zaburzeniach trawienia i wchłaniania
· Preparaty do żywienia
Żywienie dojelitowe w stanach ostrego stresu metabolicznego
· Preparaty do żywienia
Żywienie dojelitowe w przewlekłych chorobach płuc
· Preparaty do żywienia
Żywienie dojelitowe chorych z niewydolnością nerek
· Preparaty do żywienia
Żywienie dojelitowe chorych na nowotwory
· Preparaty do żywienia
Żywienie dojelitowe chorych z cukrzycą
· Preparaty do żywienia
9. Żywienie dojelitowe w warunkach domowych - HEN (Home Enteral Nutrition)
Książka
-
ISBN:
978-83-200-4374-7
-
Autor:
Anna Iwona Rogulska