Warszawa 2012, wydanie 6, format 205 x 285, objętość 160 str., oprawa miękka
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia.
Dane zawarte w tabelach umożliwiają także procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów w diecie.
W obecnym wydaniu – zgodnie z nowymi przepisami – poza współczynnikami przeliczeniowymi białka, tłuszczu i węglowodanów przy obliczaniu wartości energetycznej produktów i potraw uwzględniono współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.
Spis treści
1. Wstęp2. Tabele składu i wartości odżywczej produktów spożywczych
2.1. Mleko i przetwory mleczne
2.2. Jaja
2.3. Mięso i przetwory mięsne
2.4. Ryby i przetwory rybne
2.5. Tłuszcze
2.6. Produkty zbożowe
2.7. Warzywa i przetwory warzywne
2.8. Owoce i przetwory owocowe
2.9. Orzechy
2.10. Nasiona i ziarna
2.11. Cukier i wyroby cukiernicze
2.12. Napoje
2.13. Pozostałe produkty
3. Tabele składu i wartości odżywczej potraw
3.1. Zupy
3.2. Potrawy rybne
3.3. Potrawy mięsne
3.4. Potrawy warzywno-mięsne
3.5. Potrawy z warzyw
3.6. Potrawy z kasz, mąki i ziemniaków
3.7. Potrawy z jaj
3.8. Desery
4. Uzupełnienie ? zawartość wybranych składników odżywczych w produktach spożywczych
4.1. Zawartość jodu
4.2. Zawartość witaminy B6
4.3. Zawartość folianów
4.4. Zawartość witaminy B12
5. Receptury potraw
6. Piśmiennictwo
7. Skorowidz
Książka
-
ISBN:
978-83-200-4444-7
-
Autor:
Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna,Krystyna Iwanow
Inne tytuły z tej serii:
Żywienie dzieci Centrum zdrowia dziecka
40,50
PLN
Normy żywienia człowieka
98,30
PLN
Cholesterol cichy zabójca
23,90
PLN
ABC otyłości
65,30
PLN
Żywienie w sporcie Kompletny przewodnik
52,80
PLN
Podstawy dietetyki
24,70
PLN
Tabele Cholesterolu
16,90
PLN
Żywienie w sporcie /PZWL
73,50
PLN
Żywienie osób w wieku starszym
32,20
PLN
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
Atlas ćwiczeń korekcyjnych
84,50
PLN