Polecanej w : infekcjach wirusowych i bakteryjnych, żywieniu ludzi starszych, stanach pooperacyjnych, schorzeniach przewodu pokarmowego.
Wrocław 2007, wydanie 1, format 130 x 190, objętość 110 str., oprawa miękka
Żywienie człowieka jest jedną z najmłodzszych nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin: chemii, biologii, biochemii i medycyny.
Szczególną częścią tej nauki jest żywienie w chorobie (dietetyka). Jest to ważny element prawidłowej terapii, a w wielu schorzeniach – podstawa postępowania leczniczego. Właściwa dieta jest w wielu schorzeniach pierwszym etapem leczenia.
W początkowej fazie choroby najczęściej zalecana jest dieta łatwo strawna, której zasady omawia niniejsza książka.
Do prowadzenia racjonalnego żywienia osób, niezbędne jest przestrzeganie kilku prawideł określanych jako 5 razy U :
– urozmaicenie
– umiarkowanie
– uregulowanie
– umiejętność przyrządzania potraw podczas obróbki kulinarnej
– uprawianie sportu, ćwiczeń lub spacer
Książka
-
ISBN:
978-83-604-6622-3
-
Autor:
Jolanta Mikołajczak,Joanna Wyka,Jadwida Biernat