W książce podano wartości kaloryczne ponad 20000 produktów spożywczych oraz wartości spalania kalorii podczas pracy i uprawiania sportu. Jak kontrolować spożycie kalorii, jak utrzymać prawidłowy ciężar ciała, zapotrzebowanie na kalorie, płynne granice nadwagi - oto niektóre z omówionych w książce problemów.
Spis treści
1. Tabele kalorii i wartości odżywczychWstęp
Symbole i skróty
Zboża i przetwory zbożowe
Zboża, mąki, produkty przemiału
Mąki skrobiowe
Mieszanki do wypieku i ciasta
Pieczywo
Płatki śniadaniowe
Makarony
Różne
Owoce i przetwory owocowe
Warzywa, grzyby, owoce strączkowe
Warzywa i przetwory warzywne
Grzyby
Owoce strączkowe
Mleko i przetwory mleczne
Mleko
Przetwory mleczne
Sery
Ryby i owoce morza
Ryby morskie
Owoce morza
Ryby słodkowodne
Przetwory rybne i inne
Mięso i drób, wędliny, jaja
Drób
Baranina i jagnięcina
Cielęcina
Wołowina
Wieprzowina
Dziczyzna
Inne gatunki mięsa
Przetwory mięsne i wędliny
Jaja świeże i w proszku
Tłuszcze, oleje, nasiona, orzechy
Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego
Tłuszcze i oleje pochodzenia roślinnego
Nasiona i orzechy
Napoje, gotowe dania, produkty niskokaloryczne
Napoje alkoholowe
Napoje bezalkoholowe
Słodycze
Desery
Gotowe dania
Przetwory warzywne
Przetwory mięsne
Przetwory rybne
Dania z makaronów
Półprodukty zbożowe i mączne
Dania z ziemniaków
Sałatki i konserwy warzywne bez sosów
Dania jednogarnkowe i zupy
Gotowe sosy
Wywary mięsne
Różne
Desery
Lody deserowe
Mieszanki do ciast
Płatki śniadaniowe
Produkty sojowe
Fast food
Produkty niskokaloryczne
Kiełbasy
Dania mięsne
Dania z drobiu
Dania z ryb
Dania warzywne
Sery i wyroby serowarskie
Zupy
Sałatki
Tłuszcze do chleba
Kompoty
Konfitury
Produkty mleczne
Desery lodowe
Napoje
Owocowe gumy do żucia
2. Nowoczesne odżywianie
Znaczenie żywności
Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze
Składniki naszego pożywienia: składniki odżywcze
Tłuszcze
Węglowodany
Białka
Składniki mineralne
Mikroskładniki - pierwiastki śladowe
Witaminy
Naturalne substancje nieodżywcze
Substancje błonnikowe (balastowe)
Wtórne substancje roślinne
Ubichinony
Żywienie niemowląt
Przetwory niskokaloryczne - "light"
Znaczenie dodatków do artykułów spożywczych
Zagrożenia spowodowane przez zanieczyszczenie środowiska
Wpływ przetwarzania na wartości odżywcze i zdrowotne
Zalecane spożycie składników odżywczych
Kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3
Zawartość witamin
Zawartość mikroskładników (pierwiastków śladowych)
Straty witamin i zmiana masy
Ilości odpadów i możliwość przechowywania
Zawartość azotanów
Zawartość karotenoidów
Zawartość flawonoidów/ubichinonów
3. Właściwe żywienie w okresie choroby
Gdy przemiana materii ulega zaburzeniu
Spożycie węglowodanów a cukrzyca
Spożycie cholesterolu i zaburzenia przemiany tłuszczów
Ograniczyć spożycie tłuszczów
Kwas moczowy a dna
Kamienie nerkowe a kwas szczawiowy
Objawy uczulenia na nikiel i kwas salicylowy
Zawartość niklu
Zawartość kwasu salicylowego
Dieta lekkostrawna
Dieta odchudzająca
Dieta w cukrzycy
Tabela wymienników węglowodanowych
Indeks glikemiczny
Dieta w hiperlipidemii
Zawartość kwasów tłuszczowych
Dieta przy nadciśnieniu krwi (hipertonii)
Dieta przy dnie (podagrze) i hiperurykemii
Zawartość kwasu moczowego
Wody mineralne
Literatura
Indeks
Książka
-
ISBN:
978-83-7495-993-3
-
Autor:
Ibrahim Elmadfa, Erich Muskat
-
Wydanie:
6
-
Rok wydania:
2010
-
Format:
18.5x21.0cm
-
Liczba stron:
128
-
Oprawa:
Miękka
Inne tytuły z tej serii:
Żywienie w sporcie /PZWL
101,30
PLN
Normy żywienia człowieka
135,33
PLN
ABC otyłości
50,21
PLN
Cholesterol cichy zabójca
23,90
PLN
Podstawy dietetyki
29,90
PLN
Żywienie dzieci Centrum zdrowia dziecka
54,50
PLN
Nadwaga Porady lekarza rodzinnego
4,00
PLN
Wegetarianizm Zalety i wady
54,50
PLN