Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Ibrahim Elmadfa, Erich Muskat,
Waga produktu: 0.250 kg
Wysyłka od: 5.99 PLN
Wydawca: Muza

W książce podano wartości kaloryczne ponad 20000 produktów spożywczych oraz wartości spalania kalorii podczas pracy i uprawiania sportu. Jak kontrolować spożycie kalorii, jak utrzymać prawidłowy ciężar ciała, zapotrzebowanie na kalorie, płynne granice nadwagi - oto niektóre z omówionych w książce problemów.

Spis treści

1. Tabele kalorii i wartości odżywczych
Wstęp

Symbole i skróty

Zboża i przetwory zbożowe
Zboża, mąki, produkty przemiału
Mąki skrobiowe
Mieszanki do wypieku i ciasta
Pieczywo
Płatki śniadaniowe
Makarony
Różne

Owoce i przetwory owocowe

Warzywa, grzyby, owoce strączkowe
Warzywa i przetwory warzywne
Grzyby
Owoce strączkowe

Mleko i przetwory mleczne
Mleko
Przetwory mleczne
Sery

Ryby i owoce morza
Ryby morskie
Owoce morza
Ryby słodkowodne
Przetwory rybne i inne

Mięso i drób, wędliny, jaja
Drób
Baranina i jagnięcina
Cielęcina
Wołowina
Wieprzowina
Dziczyzna
Inne gatunki mięsa
Przetwory mięsne i wędliny
Jaja świeże i w proszku

Tłuszcze, oleje, nasiona, orzechy
Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego
Tłuszcze i oleje pochodzenia roślinnego
Nasiona i orzechy

Napoje, gotowe dania, produkty niskokaloryczne
Napoje alkoholowe
Napoje bezalkoholowe

Słodycze
Desery

Gotowe dania
Przetwory warzywne
Przetwory mięsne
Przetwory rybne
Dania z makaronów
Półprodukty zbożowe i mączne
Dania z ziemniaków
Sałatki i konserwy warzywne bez sosów
Dania jednogarnkowe i zupy
Gotowe sosy
Wywary mięsne
Różne
Desery
Lody deserowe
Mieszanki do ciast
Płatki śniadaniowe
Produkty sojowe
Fast food

Produkty niskokaloryczne
Kiełbasy
Dania mięsne
Dania z drobiu
Dania z ryb
Dania warzywne
Sery i wyroby serowarskie
Zupy
Sałatki
Tłuszcze do chleba
Kompoty
Konfitury
Produkty mleczne
Desery lodowe
Napoje
Owocowe gumy do żucia

2. Nowoczesne odżywianie
Znaczenie żywności
Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze
Składniki naszego pożywienia: składniki odżywcze
Tłuszcze
Węglowodany
Białka
Składniki mineralne
Mikroskładniki - pierwiastki śladowe
Witaminy
Naturalne substancje nieodżywcze
Substancje błonnikowe (balastowe)
Wtórne substancje roślinne
Ubichinony
Żywienie niemowląt
Przetwory niskokaloryczne - "light"
Znaczenie dodatków do artykułów spożywczych
Zagrożenia spowodowane przez zanieczyszczenie środowiska
Wpływ przetwarzania na wartości odżywcze i zdrowotne
Zalecane spożycie składników odżywczych
Kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3
Zawartość witamin
Zawartość mikroskładników (pierwiastków śladowych)
Straty witamin i zmiana masy
Ilości odpadów i możliwość przechowywania
Zawartość azotanów
Zawartość karotenoidów
Zawartość flawonoidów/ubichinonów

3. Właściwe żywienie w okresie choroby
Gdy przemiana materii ulega zaburzeniu
Spożycie węglowodanów a cukrzyca
Spożycie cholesterolu i zaburzenia przemiany tłuszczów
Ograniczyć spożycie tłuszczów
Kwas moczowy a dna
Kamienie nerkowe a kwas szczawiowy
Objawy uczulenia na nikiel i kwas salicylowy
Zawartość niklu
Zawartość kwasu salicylowego
Dieta lekkostrawna
Dieta odchudzająca
Dieta w cukrzycy
Tabela wymienników węglowodanowych
Indeks glikemiczny
Dieta w hiperlipidemii
Zawartość kwasów tłuszczowych
Dieta przy nadciśnieniu krwi (hipertonii)
Dieta przy dnie (podagrze) i hiperurykemii
Zawartość kwasu moczowego
Wody mineralne

Literatura

Indeks

Książka

  • ISBN: 

    978-83-7495-993-3

  • Autor: 

    Ibrahim Elmadfa, Erich Muskat

  • Wydanie: 

    6

  • Rok wydania: 

    2010

  • Format: 

    18.5x21.0cm

  • Liczba stron: 

    128

  • Oprawa: 

    Miękka

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...