Warszawa 2003, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 164 str., oprawa miękka
Co mogę jeść, a czego muszę unikać? To pytanie stawia sobie coraz więcej osób. Poradnik ułatwia życie bez dolegliwości - pomimo alergii. W części informacyjnej wyjaśniono metody rozpoznawania alergii pokarmowych na podstawie ich objawów, metody leczenia oraz szanse na wyleczenie. W części zawierającej przepisy podano wiele propozycji na najróżniejsze potrawy. Pokazują one, że jedzenie - nawet ze wskazanymi ograniczeniami - może być różnorodne i smaczne.
Spis treści
PrzedmowaUkład immunologiczny
Alergie pokarmowe
Co to jest alergia krzyżowa?
Jak rozpoznać alergię pokarmową?
Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe
Zioła i przyprawy a ryzyko wystąpienia alergii
Wykaz produktów zawierających alergeny pokarmowe
Wykaz wybranych substancji dodatkowych o właściwościach alergizujących i produktach je zawierających
Alergeny ukryte
Suplementy diety i środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
Zapobieganie alergiom pokarmowym
Leczenie alergii pokarmowych
Diety stosowane w diagnostyce i leczeniu alergii pokarmowych
Jadłospisy dla osób cierpiących na wybrane rodzaje alergii pokarmowych
Piśmiennictwo
Książka
-
ISBN:
83-200-2799-3
-
Autor:
Gaby Schwarz,Sonja Carlsson
Inne tytuły z tej serii:
Żywienie w sporcie /PZWL
101,30
PLN
Nadwaga Porady lekarza rodzinnego
4,00
PLN
Normy żywienia człowieka
135,33
PLN
Podstawy dietetyki
29,90
PLN
Żywienie dzieci Centrum zdrowia dziecka
54,50
PLN
Wegetarianizm Zalety i wady
54,50
PLN
ABC otyłości
50,21
PLN
Cholesterol cichy zabójca
11,95
PLN
23,90 PLN
Oszczędzasz 11.95 PLN