-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Krakowskie Wydawnictwo Medyczne
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Kraków, wydanie 1, format 140 x 200, objętość 200 str., oprawa miękka
• planowanie diety
• ćwiczenia fizyczne
• czynniki ryzyka otyłości
• leczenie uzależnienia od tytoniu
• edukacja prozdrowotna u osób otyłych
Książka,którą oddajemy Państwu do rąk skierowana jest przede wszystkim do osób zajmujących się profesjonalnie edukacją prozdrowotną, jednak mogą z niej korzystać także wszyscy, którzy szukają dla siebie informacji na temat tzw. zdrowego stylu życia. Autorzy dzielą się swoim wieloletnim doświadczeniem z zakresu nauczania zasad prawidłowego żywienia, również u osób z nadwagą, planowania racjonalnego wysiłku fizycznego, sposobów walki z uzależnieniem od nikotyny. W książce tej można znaleźć wiele praktycznych wskazówek, od przykładów diet niskokalorycznych, poprzez specjalnie opracowane dla osób z nadwagą ćwiczenia fizyczne aż do tekstów oceniających stopień uzależnienia od nikotyny.
Spis treści
1. Epidemiologia i czynniki ryzyka otyłości, zespołu metabolicznego i cukrzycy2. Identyfikacja osób z otyłością oraz zaburzeniami węglowodanowymi i lipidowymi
Wskazówki praktyczne
Instrukcja prawidłowego wykonywania pomiarów antropometrycznych
Instrukcja prawidłowego pomiaru ciśnienia tętniczego krwi
Instrukcja prawidłowego wykonania doustnego testu tolerancji glukozy (OGTT)
3. Leczenie dietetyczne w otyłości i towarzyszących zaburzeniach metabolicznych
Zasady prawidłowego odżywiania się i planowania diety redukcyjnej w otyłości
Wartość energetyczna diety
Tłuszcze
Białko
Węglowodany
Błonnik
Sól kuchenna
Indeks glikemiczny żywności
Zalecenia dietetyczne przy stosowaniu diety redukcyjnej
Wskazówki praktyczne
Przykład pamiętnika żywieniowego i jego analiza
Diety redukujące
Zeszyt l - 1000 kcal
Zeszyt 2 - 1200 kcal
Zeszyt 3 - 1400 kcal
Zeszyt 4 - 1600 kcal
4. Wpływ wysiłku fizycznego na gospodarkę węglowodanową i lipidową
Wskazówki praktyczne
Program treningu fizycznego dla osób z nadwagą
5. Leczenie uzależnienia od tytoniu
Piśmiennictwo
Wskazówki praktyczne
Kwestionariusz tolerancji nikotyny dr Fagerstroma
Test motywacji dr Schneider
6. Planowanie i realizacja edukacji prozdrowotnej u osób otyłych z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i lipidowej
Wskazówki praktyczne
Informacja dla pacjenta
Pamiętnik żywieniowy - przykład
Ankieta dotycząca aktywności fizycznej
Książka
-
ISBN:
83-88203-30-4
-
Redaktor:
Magdalena Szurkowska