Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Barbara Cybulska,Longina Kłosiewicz-Latoszek,Aleksandra Cichocka,
Waga produktu: 0.200 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
Wysyłka od: 5.99 PLN

Warszawa 2006, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 164 str., oprawa miękka

Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, otyłość, cukrzyca, mała aktywność fizyczna. Właściwe odżywianie i zdrowy tryb życia mogą jednak nawet w takich przypadkach zminimalizować ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krążenia, prowadzących m.in. do zawału serca lub udaru mózgu. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jak zmienić dietę, jakich potraw należy unikać, a z jakich produktów przyrządzać posiłki, aby poprawić stężenia lipidów we krwi. Propozycje tygodniowych jadłospisów i przepisy kulinarne ułatwią zastosowanie wskazanej diety. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
 

Spis treści

Wstęp
Nieprawidłowe stężenia lipidów w surowicy jako czynnik ryzyka choroby wieńcowej
Rozpoznanie zaburzeń lipidowych
Aterogenne (promiażdżycowe) działanie zaburzeń lipidowych
Docelowe stężenie lipidów
Występowanie zaburzeń lipidowych i wskaźników choroby wieńcowej a sposób żywienia
Leczenie niefarmakologiczne
Praktyczne aspekty diety hipoglikemicznej
Aktywność fizyczna
Zaprzestanie palenia papierosów
Leczenie farmakologiczne
Wybrane pozycje piśmiennictwa.


Książka

  • ISBN: 

    83-200-3315-2

  • Autor: 

    Barbara Cybulska,Longina Kłosiewicz-Latoszek,Aleksandra Cichocka

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...