Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Jan Gawęcki, Lech Hryniewiecki
Waga produktu: 0.800 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
Wysyłka od: 5.99 PLN
Wydawca: PWN

Warszawa 2010, wyd. 3., format 165 x 235, objętość 560 str., oprawa miękka

Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.

Autorzy omówili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; normy żywieniowe i planowanie żywienia oraz ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.

Książka została tak napisana, aby pomóc Czytelnikowi:
·zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju
·właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać
·nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.

W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w tomie 3 - Żywienie człowieka a zdrowie publiczne (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.

Kontynuację publikacji stanowi tom drugi poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.
Książka jest przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.

Spis treści

I. Wstęp
1. Człowiek i jego pokarm
2. Historia nauki o żywieniu
3. Cele i zadania nauki o żywieniu
4. Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe

II. Elementy fizjologii żywienia
5. Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu
6. Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne
7. Trawienie i wchłanianie
8. Katabolizm i anabolizm

III. Energia i składniki odżywcze
9. Energia
10. Węglowodany
11. Tłuszcze
12. Białka
13. Składniki mineralne
14. Witaminy

IV. Żywność – wartość odżywcza i bezpieczeństwo
15. Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych
16. Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności
17. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności
18. Wzbogacanie żywności
19. Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu
20. Dodatki do żywności
21. Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze

V. Racjonalizacja i ocena żywienia ludności
22. Żywienie a informacja genetyczna człowieka
23. Normy żywieniowe
24. Planowanie żywienia
25. Ocena wyżywienia
26. Ocena stanu odżywienia

Książka

  • ISBN: 

    978-83-01-16320-4

  • Autor: 

    Jan Gawęcki

  • Redaktor: 

    Lech Hryniewiecki

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...