Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Usha Lad, Dr Vasant Lad,
Waga produktu: 0.464 kg
EAN: 9788365852083
Wysyłka od: 9.90 PLN

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia to coś więcej niż zwykła książka kucharska. To wprowadzenie w tajniki ajurwedy i kuchni ajurwedyjskiej, uczące nowego spojrzenia na żywienie. 

Książka oferuje mnóstwo zdrowych przepisów kuchni wegetariańskiej, przygotowywanych na bazie ziół i przypraw harmonizujących poszczególne konstytucje. Omawia wpływ danego pokarmu na poszczególne dosze, a w wielu przypadkach także jego lecznicze właściwości.

 

Ajurweda to starożytna sztuka leczenia, która naucza, iż pokarm jest bardzo istotny dla zdrowia i dobrego samopoczucia. W książce znajdziesz:


  • ponad 100 przepysznych przepisów kuchni ajurwedyjskiej

  • opis wyposażenia kuchni ajurwedyjskiej oraz plan jadłospisu uwzględniającego potrzeby każdego członka rodziny

  • niemal 300 prostych porad na rozmaite dolegliwości z zastosowaniem ziół, owoców i warzyw

  • wskazówki, jak dbać o zdrowie, dobre trawienie oraz równowagę właściwą dla twojej konstytucji

  • zasady właściwego łączenia pokarmów

  • kompleksowe zalecenia żywieniowe dla poszczególnych konstytucji

  • spis właściwości pokarmów oraz ich wpływu na dosze

  • tabelę, która pozwoli określić twoją konstytucję i jej charakterystykę

Spis treści

Przedmowa
Wstęp
Wprowadzenie do kuchni ajurwedyjskiej

1. Twoja indywidualna konstytucja
Elementy
Tridosza — wata, pitta, kapha
Prakriti i wikriti
Jak określić swoją konstytucję
Charakterystyka osób o konstytucja wata
Charakterystyka osób o konstytucji pitta
Charakterystyka osób o konstytucji kapha

2. Czynniki, które mają wpływ na nasze zdrowie
Dosze
Niewłaściwe nawyki żywieniowe
Pora dnia i pora roku
Odpowiednia ilość ćwiczeń fizycznych
Wybór zrównoważonego stylu życia
Związki i emocje
Medytacja a dobre samopoczucie

3. Smak i trawienie
Właściwości pożywienia
Pojęcia: rasa, wirja, wipaka i prabhawa
Rasa i działanie smaku
Wirja — energia rozgrzewająca lub wychładzająca
Wipaka — skutek po strawieniu
Prabhawa — wyjątkowe właściwości
Agni — ogień trawienny
Proces trawienia

4. Łączenie pokarmów
Wybrane zalecenia służące poprawie trawienia

5. Przygotowanie kuchni i spiżami ajurwedyjskiej


6. Planowanie jadłospisu
Posiłki dla wata, pitca i kapha zimą oraz latem

7. Przepisy
Jak gotować zgodnie z zasadami ajurwedy
Zupy
Kitchari
Dania z ryżu
Warzywa
Raity
Pikle i czatneje
Pieczywo
Desery
Napoje
Dodatkowe przepisy

8. Lecznicze właściwości produktów żywnościowych
Owoce
Warzywa
Powszechnie stosowane zioła
Dodatek
Jak określić swoją konstytucję
Zalecenia żywieniowe dla poszczególnych konstytucji. Jak korzystać z zaleceń dotyczących pożywienia
Słownik
Bibliografia
Indeks
O Instytucie Ajurwedy (The Ayurvedic Institute)
O autorach

Książka

  • ISBN: 

    978-83-65852-08-3

  • Autor: 

    Usha Lad, Dr Vasant Lad

  • Wydanie: 

    1

  • Rok wydania: 

    2018

  • Format: 

    165 x 235 mm

  • Liczba stron: 

    280

  • Oprawa: 

    Miękka

Inne tytuły z tej serii:

aaa ssss