Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Lucyna Ostrowska
Waga produktu: 0.45 kg
Realizacja zamówienia: 2 dni
EAN: 9788301225445
Wysyłka od: 9.90 PLN

Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne. Uczy zasad prawidłowego żywienia, konstruowania poszczególnych posiłków oraz wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów składających się z trzech głównych posiłków oraz dwóch małych (ale zaplanowanych) przekąsek, z podaniem konkretnych przykładów dziennych racji pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych do spożycia oraz tych, których należałoby unikać.
Przy każdej jednostce chorobowej zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy żywieniowe stwierdzane w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych - lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na dobrą współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną. Natomiast pacjent i jego otoczenie mają możliwość praktycznego wykorzystania tej wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów oraz potraw.
Mamy nadzieję, że niniejszy podręcznik przyczyni się do pogłębienia wiedzy na temat celowości doboru produktów i potraw w często długotrwałym procesie terapeutycznym.

Parametry

  • Tytuł: 

    Dietetyka w psychiatrii i neurologii

  • ISBN: 

    9788301225445

  • Autor: 

    Lucyna Ostrowska

  • Rok wydania: 

    2022

  • Numer wydania: 

    1

  • Liczba stron: 

    294

  • Szerokość produktu: 

    15

  • Wysokość produktu: 

    23.5

  • Okładka: 

    miękka

Inne tytuły z tej serii:

aaa ssss