Inspiracją do powstania tej książki był z jednej strony wzrost liczby publikacji naukowych dowodzących skomplikowanego związku żywienia ze zdrowiem i z rozwojem chorób, a z drugiej – pojawianie się mnóstwa nieudokumentowanych naukowo doniesień na ten temat, opartych głównie na publikacjach reklamowo-marketingowych. Te ostatnie rozpowszechniane są na łamach kolorowej prasy i w Internecie, a także – co uważam za najgorsze – w gabinetach lekarzy i dietetyków. Kiedyś uważałam, że osoba zdrowa może eksperymentować ze swoim żywieniem, dziś wiem, że eksperymenty takie to również eksperymenty ze zdrowiem. A przecież wiele niekonwencjonalnych i nieudokumentowanych naukowo sposobów żywienia jest zalecanych także osobom chorym.
Książka ta – o nieco prowokacyjnym tytule – nie jest podręcznikiem dietetyki, nie traktuje też o diecie, lecz ma przedstawić problemy żywienia człowieka w aspekcie naukowym, dokumentując aktualną wiedzę leżącą u podstaw żywienia człowieka w zdrowiu i w chorobie. Do jej przestudiowania zachęcam osoby zawodowo interesujące się tą tematyką:: lekarzy, dietetyków, pielęgniarki, przedstawicieli innych zawodów medycznych oraz studentów kierunków medycznych, a także osoby niezwiązane z medycyną – każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Elżbieta Poniewierka
2. Niedożywienie
3. Doustna suplementacja pokarmowa
4. Nutrigenetyka
5. Tkana tłuszczowa- ważny narząd w organizmie człowieka
6. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
7. Żywienie i choroby nowotworowe
8. Nietolerancja i alergia pokarmowa- czy coś je łączy ?
9. Celiakia- jakie stanowi zagrożenia ?
10. Wpływ żywienia na mechanizmy odpowiedzi immunologicznej
11. Aspekty ekonomiczne niedożywienia i leczenia żywieniowego
Książka ta – o nieco prowokacyjnym tytule – nie jest podręcznikiem dietetyki, nie traktuje też o diecie, lecz ma przedstawić problemy żywienia człowieka w aspekcie naukowym, dokumentując aktualną wiedzę leżącą u podstaw żywienia człowieka w zdrowiu i w chorobie. Do jej przestudiowania zachęcam osoby zawodowo interesujące się tą tematyką:: lekarzy, dietetyków, pielęgniarki, przedstawicieli innych zawodów medycznych oraz studentów kierunków medycznych, a także osoby niezwiązane z medycyną – każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Elżbieta Poniewierka
Spis treści
1. Prawidłowo żywione dziecko- zdrowy dorosły2. Niedożywienie
3. Doustna suplementacja pokarmowa
4. Nutrigenetyka
5. Tkana tłuszczowa- ważny narząd w organizmie człowieka
6. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
7. Żywienie i choroby nowotworowe
8. Nietolerancja i alergia pokarmowa- czy coś je łączy ?
9. Celiakia- jakie stanowi zagrożenia ?
10. Wpływ żywienia na mechanizmy odpowiedzi immunologicznej
11. Aspekty ekonomiczne niedożywienia i leczenia żywieniowego
Książka
-
ISBN:
978-83-7846-039-8
-
Redaktor:
Elżbieta Poniewierka
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2016
-
Format:
165 x 235 mm
-
Liczba stron:
255
-
Oprawa:
Miękka
Inne tytuły z tej serii:
Współczesna dietoterapia
109,80
PLN
Nowe trendy w dietetyce
24,00
PLN
Zdrowie zaczyna się w brzuchu
36,40
PLN
Klepsydra żywienia
38,10
PLN
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
Anatomia układu ruchu
69,90
PLN
English for Medical Sciences Extra Language Practice
9,90
PLN
26,50 PLN
Oszczędzasz 16.60 PLN
Filozofia sztuk walki
38,00
PLN
Antropomotoryka Zeszyt ćwiczeń
25,00
PLN