Lublin 2002, wyd. 1, Format 160 x 240, objętość 762 str., oprawa miękka
Nikt nie jest w stanie wyręczyć człowieka w trosce o własne zdrowie. Każdy, zdrowy czy chory, powinien wiedzieć, jak ma postępować, aby zachować zdrowie, co mu zagraża a co służy. Szczególna jest rola pielęgniarki w procesie służącym utrzymaniu zdrowia czyli systematycznie prowadzonej działalności profilaktycznej, wychowaniu zdrowotnym i promocji zdrowia, wynikająca głównie ze specyficznych cech funkcji pielęgnowania.
Obecnie często używa się terminologii „medycyna środowiskowa” czy też „medycyna zapobiegawcza”, jednakże termin „higiena” jest określeniem uniwersalnym, które dobrze oddaje sens i cel tej dyscypliny naukowej.
W publikacji tej szczególną uwagę zwrócono na te działy higieny, które są najbardziej związane z praktyką pielęgniarską, na jej aspekt praktyczny i zawodowy, ale nie pominięto również zagadnień i działów, które pozwolą lepiej zrozumieć rolę czynników mających bezpośredni i długofalowy wpływ na zdrowie. Dotyczy to rozdziałów omawiających zagadnienia szeroko rozumianego środowiska pracy, higieny wieku rozwojowego i podeszłego oraz higieny żywności i żywienia, ponieważ te problemy są najczęściej obecne w codziennej praktyce pielęgnacyjnej.
Spis treści
Rozdział 1. WstępRozdział 2. Pojęcie zdrowia
Rozdział 3. Czynniki decydujące o zdrowiu człowieka
Rozdział 4. Naturalne środowisko człowieka
Rozdział 5. Rozwój fizyczny i psychiczny człowieka
I. Wprowadzenie
II. Higiena wieku rozwojowego
III. Higiena wieku podeszłego
IV. Higiena psychiczna
V. Profilaktyka uzależnień
Rozdział 6. Środowiskowe uwarunkowania zdrowia
Rozdział 7. Ergonomia i bezpieczeństwo pracy
Rozdział 8. Środowisko pracy
Rozdział 9. Zagrożenia w środowisku pracy
I. Zagrożenia narządów ruchu
II. Zagrożenia dermatologiczne
III. Zagrożenia mikologiczne w praktyce pielęgniarskiej
IV. Zagrożenia biologiczne
V. Profilaktyka zagrożeń biologicznych w zawodzie pielęgniarskim
VI. Czynniki fizyczne
VII. Czynniki chemiczne i pyły
VIII. Zagrożenia w środowisku pracy (ze szczególnym uwzględnieniem zawodu pielęgniarki)
IX. Czynniki rakotwórcze
Rozdział 10. Żywność i żywienie
Rozdział 11. Choroby związane z żywnością, żywieniem i odżywieniem
I. Przyczyny i skutki nieprawidłowego żywienia
II. Zasady profilaktyki i leczenia dietetycznego metabolicznych chorób cywilizacyjnych
Rozdział 12. Żywienie w zdrowiu i chorobie
I. Normy zapotrzebowania na składniki pokarmowe
II. Żywienie zdrowego człowieka
III. Żywienie chorego człowieka
IV. Alergia i nietolerancja pokarmowa u dzieci i młodzieży
V. Higieniczna ochrona żywności i zakładów żywienia zbiorowego
Książka
-
ISBN:
83-88063-89-8
-
Autor:
Jan Kazimierz Karczewski
-
Redaktor:
Karczewski Jan Kazimierz