Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Jan Kazimierz Karczewski, Karczewski Jan Kazimierz
Waga produktu: 1.200 kg
EAN: 8388063898
Wysyłka od: 9.90 PLN
Wydawca: Czelej

Lublin 2002, wyd. 1, Format 160 x 240, objętość 762 str., oprawa miękka

Nikt nie jest w stanie wyręczyć człowieka w trosce o własne zdrowie. Każdy, zdrowy czy chory, powinien wiedzieć, jak ma postępować, aby zachować zdrowie, co mu zagraża a co służy. Szczególna jest rola pielęgniarki w procesie służącym utrzymaniu zdrowia czyli systematycznie prowadzonej działalności profilaktycznej, wychowaniu zdrowotnym i promocji zdrowia, wynikająca głównie ze specyficznych cech funkcji pielęgnowania.

Obecnie często używa się terminologii „medycyna środowiskowa” czy też „medycyna zapobiegawcza”, jednakże termin „higiena” jest określeniem uniwersalnym, które dobrze oddaje sens i cel tej dyscypliny naukowej.

W publikacji tej szczególną uwagę zwrócono na te działy higieny, które są najbardziej związane z praktyką pielęgniarską, na jej aspekt praktyczny i zawodowy, ale nie pominięto również zagadnień i działów, które pozwolą lepiej zrozumieć rolę czynników mających bezpośredni i długofalowy wpływ na zdrowie. Dotyczy to rozdziałów omawiających zagadnienia szeroko rozumianego środowiska pracy, higieny wieku rozwojowego i podeszłego oraz higieny żywności i żywienia, ponieważ te problemy są najczęściej obecne w codziennej praktyce pielęgnacyjnej. 

Spis treści

Rozdział 1. Wstęp

Rozdział 2. Pojęcie zdrowia

Rozdział 3. Czynniki decydujące o zdrowiu człowieka

Rozdział 4. Naturalne środowisko człowieka

Rozdział 5. Rozwój fizyczny i psychiczny człowieka
I. Wprowadzenie
II. Higiena wieku rozwojowego
III. Higiena wieku podeszłego
IV. Higiena psychiczna
V. Profilaktyka uzależnień

Rozdział 6. Środowiskowe uwarunkowania zdrowia

Rozdział 7. Ergonomia i bezpieczeństwo pracy

Rozdział 8. Środowisko pracy

Rozdział 9. Zagrożenia w środowisku pracy
I. Zagrożenia narządów ruchu
II. Zagrożenia dermatologiczne
III. Zagrożenia mikologiczne w praktyce pielęgniarskiej
IV. Zagrożenia biologiczne
V. Profilaktyka zagrożeń biologicznych w zawodzie pielęgniarskim
VI. Czynniki fizyczne
VII. Czynniki chemiczne i pyły
VIII. Zagrożenia w środowisku pracy (ze szczególnym uwzględnieniem zawodu pielęgniarki)
IX. Czynniki rakotwórcze

Rozdział 10. Żywność i żywienie

Rozdział 11. Choroby związane z żywnością, żywieniem i odżywieniem
I. Przyczyny i skutki nieprawidłowego żywienia
II. Zasady profilaktyki i leczenia dietetycznego metabolicznych chorób cywilizacyjnych

Rozdział 12. Żywienie w zdrowiu i chorobie
I. Normy zapotrzebowania na składniki pokarmowe
II. Żywienie zdrowego człowieka
III. Żywienie chorego człowieka
IV. Alergia i nietolerancja pokarmowa u dzieci i młodzieży
V. Higieniczna ochrona żywności i zakładów żywienia zbiorowego

Książka

  • ISBN: 

    83-88063-89-8

  • Autor: 

    Jan Kazimierz Karczewski

  • Redaktor: 

    Karczewski Jan Kazimierz

Inne tytuły z tej serii:

aaa ssss