Wrocław 2008, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 432 str., oprawa miękka
Wzajemne oddziaływanie leków i pożywienia jest jeszcze mało poznane. Wyniki badań naukowych wskazują na to, że wiele składników pokarmowych może wchodzić w interakcje z lekami przyjmowanymi doustnie i zmieniać skuteczność ich działania. Wzajemne oddziaływanie leków i składników odżywczych może także niekorzystnie wpływać na stan odżywienia człowieka.
Spis treści
Rozdział 1. WPŁYW POŻYWIENIA NA LEKI W ORGANIZMIE1.1. Zmiany wchłaniania leków w wyniku ich interakcji z pożywieniem
1.2. Zmiany transportu leków w organizmie w następstwie oddziaływania z pożywieniem
1.3. Zależność biotransformacji leków od składników pożywienia
1.4. Wpływ substancji chemicznych, będących zanieczyszczeniami żywności na metabolizm leków
1.5. Metabolizm leków a flora bakteryjna przewodu pokarmowego
1.6. Wpływ składu pokarmu na wydalanie leków
1.7. Wpływ substancji farmakologicznie czynnych zawartych w żywności na działanie leków
1.8. Udział płynów w biodostępności leków
Rozdział 2. WPŁYW POŻYWIENIA NA DZIAŁANIE POSZCZEGÓLNYCH LEKÓW
2.1. Leki ośrodkowego układu nerwowego
2.2. Leki układu sercowo-naczyniowego
2.3. Leki stosowane w chorobach przewodu pokarmowego
2.4. Leki stosowane w chorobach układu oddechowego
2.5. Leki przeciwhistaminowe
2.6. Niesteroidowe leki przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne
2.7. Leki hormonalne
2.8. Leki stosowane w cukrzycy
2.9. Leki przeciwbakteryjne
2.10. Leki przeciwwirusowe
2.11. Leki przeciwgrzybicze
2.12. Leki przeciwpasożytnicze
2.13. Leki przeciwnowotworowe i immunosupresyjne
2.14. Leki przeciw osteoporozie
Rozdział 3. WPŁYW LEKÓW NA PRZYSWAJALNOŚĆ I METABOLIZM SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH
3.1. Wpływ leków na wchłanianie składników odżywczych pożywienia
3.2. Wpływ leków na transport składników odżywczych pożywienia
3.3. Wpływ leków na metabolizm składników odżywczych pożywienia
3.4. Wpływ leków na wydalanie składników odżywczych pożywienia
3.5. Bezpośredni wpływ wybranych grup leków doustnych na wykorzystanie składników odżywczych w organizmie
3.6. Pośredni wpływ leków na stan odżywienia
Książka
-
ISBN:
978-83-604-6654-4
-
Redaktor:
Zofia Zachwieja
Inne tytuły z tej serii:
Rozmowa z pacjentem w aptece
30,50
PLN
Toksykologia współczesna
177,94
PLN
Leki hamujące układ renina angiotensyna aldosteron
19,50
PLN
39,00 PLN
Oszczędzasz 19.50 PLN
Promocja w aptece CheckAp
30,50
PLN
Apteka na topie
15,25
PLN
30,50 PLN
Oszczędzasz 15.25 PLN
Fitoterapia i leki roślinne
160,90
PLN
Interakcje leków w praktyce klinicznej
85,00
PLN
Kosmetologia i farmakologia skóry
139,62
PLN
Język angielski w aptece
55,00
PLN
Kompendium farmakologii
197,00
PLN
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
Normy żywienia człowieka
135,33
PLN
ABC otyłości
50,21
PLN
Dietetyczna kuchnia wegetariańska
84,24
PLN