-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Medyk
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Toksykologia żywności. Książka zawiera popularną, ale w pełni naukowo udokumentowaną prezentację współczesnej wiedzy na temat skażeń biologicznych i zanieczyszczeń chemicznych żywności, którą codziennie spożywamy. Jest to praktyczny poradnik dla tych wszystkich, którzy pragną uniknąć niebezpieczeństw na jakie wystawia nas inżynieria genetyczna, uprzemysłowione rolnictwo, zaawansowane technologie przetwórstwa i przechowywania, masowa sprzedaż i agresywny marketing.
Spis treści
O czym jest ta książka?Wstęp
Co nam naprawdę szkodzi?
Pierwsze przykazanie toksykologii
Świat widziany przez różowe okulary i... teoria zmowy przeciwko ludzkości?
Metale ciężkie:: czego naprawdę mamy się bać?
Ptaki spadały do morza
Śmiercionośny chleb
Pestycydy w żywności nie tylko ile, ale również jakie?
Azotany - umiarkowany optymizm
Cała prawda o skażeniach chemicznych warzyw
Żyjąc w cieniu smoka - zachowuj się rozsądnie!
Sztuczne i naturalne - ale czy szkodliwe i zdrowe?
Oszustwa w przemyśle spożywczym
Geny z probówki na naszym talerzu - czy mamy ich się bać?
Wszystko o tłuszczach
Hiszpański syndrom toksycznego oleju
Napromieniowana żywność nie świeci, ale...
Wyrzuć zjełczałe masło!
Skąd wziąć nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3-PUFA?
Czy ryby zapobiegają chorobom serca?
Tłuste jedzenie zwiększa ryzyko nowotworów
Olestra:: anty-tłuszcz do odchudzania?
Cholesterol odzyskuje reputację
Używki, nałogi, nasze smakowe przyzwyczajenia i... rozsądek
Kofeina skreślona z listy podejrzanych
Kilka drinków i... trzy lata życia więcej?
Przeciwutleniacze są dobre na wszystko
Jak zmniejszyć zanieczyszczenia w żywności
Toksykologiczne prawdy i nieprawdy o naszym codziennym wikcie
Czy wiecie, że
Podsumowanie
Posłowie:: Na małpim wikcie:: ostatni skrawek równowagi ekologicznej człowieka z przyrodą
Aneks I:: Dawki, jednostki, definicje toksykologiczne i chemiczne
Aneks II:: Internetowa informacja o truciznach, chemii i zagrożeniach zdrowotnych
Aneks III:: Informacje prawne...
Bonus:: Najnowszy kwestionariusz długowieczności
Bibliografia
Słowniczek polsko-angielski ważniejszych terminów
Parametry
-
Tytuł:
Toksykologia żywności bez tajemnic
-
ISBN:
8387340553
-
Autor:
Stefan Ball
-
Rok wydania:
1998
-
Numer wydania:
1
-
Liczba stron:
144
-
Szerokość produktu:
14.5
-
Wysokość produktu:
20.5
-
Okładka:
miękka