Kraków 2011, wydanie 1, format 160 x 235, objętość 56 str., oprawa miękka
Poradnik powstał z myślą o rodzicach i opiekunach małych atopików. Znajdą w nim Pastwo przystępny opis atopowego zapalenia skóry zarówno pod kątem specjalistycznego nazewnictwa, jak i aspektów alergologicznych oraz kosmetologicznych. Atuty książki to przepisy kulinarne dla mam karmiących piersią będących na diecie eliminacyjnej oraz poruszenie psychologicznych aspektów AZS.
Całość wywodu jest konsultowana przez specjalistów: pediatrę alergologa, kosmetologa i dietetyka.
Spis treści
Rozdział IAtopowe zapalenie skóry − uwarunkowania alergologiczne
1. Czym jest atopowe zapalenie skóry?
2. Skąd się bierze AZS?
3. Objawy
4. Kosmetyki i higiena dziecka (kąpiel)
5. Spacery
6. Wypoczynek
7. Pranie
8. Ubranka i dodatki
9. Dieta dziecka
10. Karmienie piersią
11. Dieta eliminacyjna
12. Pokój atopika
13. Notatki
Rozdział II
Atopowe zapalenie skóry − pielęgnacja
1. Pielęgnacja i higiena rodziców/opiekunów atopika
2. Pielęgnacja skóry dziecka
3. Czynniki zaostrzające AZS
Rozdział III
Dieta matki karmiącej piersią − przepisy
1. Śniadanie / kolacja
Chleb domowy teściowej na zakwasie
Domowy chleb na zakwasie ze schabem własnej roboty
Domowy chleb na zakwasie z pasztetem własnej roboty i z rosołem
Domowy chleb na zakwasie z dżemem morelowym własnej roboty
Płatki kukurydziane z duszonym jabłkiem (1 porcja)
Płatki kukurydziane z gruszkami Williamsa (1 porcja)
Szynka z macą (1porcja)
2. Obiady
Zupa−krem z brokuł z ziemniakami (2porcje)
Zupa−krem marchewkowo-pietruszkowy z królikiem (2 porcje)
Barszcz czerwony z krokietem z mięsem (2 porcje)
Rosół (3 porcje)
Pierożki bezmleczne z mięsem (3 porcje)
Indyk w rosole z makaronem ryżowym (2 porcje)
Indyk z ziemniakami oraz bukietem warzyw (2 porcje)
Indyk z ziemniakami purée, brokułami i buraczkami (2 porcje)
Indyk pieczony z jabłkiem, gruszką i ryżem (2 porcje)
Potrawka z indyka z makaronem ryżowym oraz z surówką z marchewki i jabłka (2 porcje)
Pieczeń z indyka z zapiekanymi ziemniakami, marchewką i brokułem (2 porcje)
Królik w rosole z warzywami (3 porcje)
Królik w pierzynce i zapiekane ziemniaczki (2 porcje)
Schab z musem jabłkowym i ziemniakami purée (4 porcje)
Schab nadziewany morelami i ryżem (4 porcje)
Pulpety drobiowe z ziemniakami i gotowaną marchewką (4 porcje)
3. Desery
Ryż z duszonym jabłkiem (4 porcje)
Naleśniki bez mleka i prawie bez jajka (2 porcje)
Pieczone jabłka (1 porcja)
Szarlotka (12 porcji)
Placuszki z jabłkiem (1 porcja)
Kisiel domowy (1 porcja)
4. II etap diety
Rozdział IV.
Psychologiczne aspekty AZS
1. Atopowe zapalenie skóry a psychologia
2. Psychologiczne skutki AZS
3. Radzenie sobie ze stresem – dzieci z AZS
4. Radzenie sobie ze stresem – rodzice atopików
Zakończenie
Książka
-
ISBN:
978-83-7587-575-1
-
Autor:
Aleksandra Banasiewicz-Tenerowicz
Inne tytuły z tej serii:
Dermatologia dla kosmetologów
147,50
PLN
Fizykoterapia medycyna uzdrowiskowa i SPA
126,85
PLN
Kosmetologia i farmakologia skóry
139,62
PLN
Jak radzić sobie z chorobami skórnymi
18,38
PLN
Zarys mikologii dla pielęgniarek
32,70
PLN
Kosmetyka ozdobna i pielęgnacja twarzy
76,50
PLN
Słownik kosmetyczny
74,50
PLN
Roślinne surowce kosmetyczne
36,50
PLN