Gdańsk 2014, wydanie 1, format 135 x 205, objętość 216 str., oprawa miękka
• Dlaczego niektóre dzieci są niejadkami, a inne zawsze mają apetyt?
• Co powinny jeść dzieci w wieku 0–6 lat?
• Jak zachęcić je do zdrowego jedzenia?
• Czy pozwalać im jeść słodycze?
• Jak uniknąć kłótni i awantur przy stole?
• Jak poradzić sobie z zaburzeniami odżywiania u najmłodszych?
Jeśli ty również zastanawiasz się nad odpowiedziami na te pytania, koniecznie przeczytaj tę książkę! Światowej sławy specjaliści: pediatra Thomas B. Brazelton i psychiatra dziecięcy Joshua D. Sparrow z empatią, zrozumieniem i ciepłem pokazują, jak zadbać o zdrową i smaczną dietę dziecka. Tłumaczą, jak dostosować ją do wieku i upodobań malucha. Przedstawiają wiele skutecznych metod radzenia sobie w niełatwych sytuacjach, między innymi z alergiami na produkty spożywcze, odmową jedzenia, brakiem apetytu podczas choroby, niepohamowaną chęcią jedzenia fast foodów, walką ze złymi nawykami żywieniowymi, wypluwaniem pokarmu, złym zachowaniem przy stole czy oglądaniem telewizji podczas posiłków. Ich przystępne i praktyczne rady pomogą rodzicom i opiekunom uniknąć niepotrzebnego stresu, dodadzą otuchy i sił w chwilach zwątpienia oraz przywrócą radość płynącą ze wspomagania rozwoju dziecka.
Spis treści
Rozdział 1Nadrzędne zadanie rodziców
Momenty przełomowe – przewidywalna ścieżka rozwoju
Duchy znad kołyski
Rodzicielskie poświęcenie
Rozwój mózgu w życiu płodowym
Karmienie a temperament
Nie tylko odżywianie
Jeszcze o duchach znad kołyski
Rozdział 2
Karmienie – momenty przełomowe
Ważna decyzja:: pierś czy butelka?
Odżywianie dziecka w życiu płodowym
Noworodek
3 tygodnie
2 miesiące
4 miesiące
6 miesięcy
8 miesięcy
10 miesięcy
12–24 miesiące
2–3 lata
4–5 lat
Rozdział 3
Problemy z karmieniem
Alergie pokarmowe
Butelka przed snem
Zadławienia
Gdy dziecko źle się rozwija:: słaby przyrost masy ciała
Rola ojca w karmieniu dziecka
Zakupy spożywcze i gotowanie z dziećmi
Odmowa jedzenia
Odruch wymiotny i problemy z przełykaniem
Odżywianie dziecka podczas choroby
Niezdrowa żywność
Zatrucie ołowiem i łaknienie spaczone
Posiłki w gronie rodzinnym
Mleko i alergie na mleko
Potrzeby żywieniowe
Dzieci z nadwagą
Grymaszenie przy jedzeniu
Odżywianie wcześniaków i dzieci specjalnej troski
Jedzenie a dyscyplina
Zespół przeżuwania
Jedzenie w szkole
Ulewanie, refluks żołądkowo-przełykowy i zwężenie odźwiernika
Zachowanie przy stole
Jedzenie przed telewizorem
Rozrzucanie jedzenia
Wegetarianizm Witaminy i składniki mineralne
Bibliografia
Książka
-
ISBN:
978-83-7489-542-2
-
Autor:
Thomas B. Brazelton
-
Redaktor:
Cioch Agnieszka