X
-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Wydawnictwo Lekarskie PZWL
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. W Polsce choruje na nią około 2 mln osób. Na jej powstawanie i leczenie mają ogromny wpływ dieta i styl życia. Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia tej choroby, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych u chorych na cukrzycę.
Spis treści
WstępCukrzyca: definicja, rozpoznanie, konsekwencje zdrowotne, społeczne i ekonomiczne
Epidemiologia cukrzycy
Patogeneza i przyczyny cukrzycy
Cukrzyca typu 1
Cukrzyca typu 2
Czy można zapobiegać cukrzycy?
Cukrzyca typu 1
Cukrzyca typu 2
Podstawowe zasady leczenia cukrzycy
Zasady leczenia nadciśnienia u chorych na cukrzyc´ typu 2
Leczenie zaburzeń lipidowych u chorych na cukrzyc´ typu 2
Podsumowanie
Zalecenia żywieniowe
Wartość energetyczna diety
Spożycie węglowodanów
Spożycie tłuszczów
Spożycie białek
Witaminy i składniki mineralne
Alkohol
Sól
Praktyczne wskazówki
Zamienniki cukru i żywności o obniżonej zawartości cukru
Produkty spożywcze o specjalnych właściwościach żywieniowych 60
Zamienniki cukru
Poliole
Intensywne substancje słodzące
Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej
Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych i charakterystyka przykładowych jadłospisów dla osób z cukrzycą typu 2 nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii
Wybór produktów spożywczych w zaproponowanych jadłospisach
Wybór z grupy produktów zbożowych
Wybór z grupy warzyw i owoców
Wybór z grupy produktów mlecznych
Wybór z grupy produktów mięsnych i jego białkowych zamienników
Wybór z grupy tłuszczów
Sól
Cukier i słodycze
Płyny
Przykładowe jadłospisy dla osób z cukrzycą typu 2, nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1200 kcal
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1500 kcal
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1800 kcal
Piśmiennictwo
Książka
-
ISBN:
978-83-200-4215-3
-
Redaktor:
Jarosz Mirosław, Kłosiewicz-Latoszek Longina
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2010
-
Format:
14.5x20.5cm
-
Liczba stron:
188
-
Oprawa:
Miękka
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
Dieta oczyszczająca i regeneracyjna
84,24
PLN
Diety niskoenergetyczne
67,28
PLN
Osteoporoza Porady lekarzy i dietetyków
41,73
PLN