Autor, Redaktor: , Jarosz Mirosław, Kłosiewicz-Latoszek Longina
Waga produktu: 0.240 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
Wysyłka od: 4.99 PLN
Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. W Polsce choruje na nią około 2 mln osób. Na jej powstawanie i leczenie mają ogromny wpływ dieta i styl życia. Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia tej choroby, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych u chorych na cukrzycę.

Spis treści

Wstęp
Cukrzyca: definicja, rozpoznanie, konsekwencje zdrowotne, społeczne i ekonomiczne
Epidemiologia cukrzycy
Patogeneza i przyczyny cukrzycy
Cukrzyca typu 1
Cukrzyca typu 2
Czy można zapobiegać cukrzycy?
Cukrzyca typu 1
Cukrzyca typu 2
Podstawowe zasady leczenia cukrzycy
Zasady leczenia nadciśnienia u chorych na cukrzyc´ typu 2
Leczenie zaburzeń lipidowych u chorych na cukrzyc´ typu 2
Podsumowanie
Zalecenia żywieniowe
Wartość energetyczna diety
Spożycie węglowodanów
Spożycie tłuszczów
Spożycie białek
Witaminy i składniki mineralne
Alkohol
Sól
Praktyczne wskazówki
Zamienniki cukru i żywności o obniżonej zawartości cukru
Produkty spożywcze o specjalnych właściwościach żywieniowych 60
Zamienniki cukru
Poliole
Intensywne substancje słodzące
Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej
Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych i charakterystyka przykładowych jadłospisów dla osób z cukrzycą typu 2 nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii
Wybór produktów spożywczych w zaproponowanych jadłospisach
Wybór z grupy produktów zbożowych
Wybór z grupy warzyw i owoców
Wybór z grupy produktów mlecznych
Wybór z grupy produktów mięsnych i jego białkowych zamienników
Wybór z grupy tłuszczów
Sól
Cukier i słodycze
Płyny
Przykładowe jadłospisy dla osób z cukrzycą typu 2, nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1200 kcal
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1500 kcal
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1800 kcal
Piśmiennictwo

Książka

  • ISBN: 

    978-83-200-4215-3

  • Redaktor: 

    Jarosz Mirosław, Kłosiewicz-Latoszek Longina

  • Wydanie: 

    1

  • Rok wydania: 

    2010

  • Format: 

    14.5x20.5cm

  • Liczba stron: 

    188

  • Oprawa: 

    Miękka