-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Wrocław 2002, wyd. 1, format 170 x 240, objętość 164 str., oprawa miękka
Skrypt „Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów" przewidziany jest dla studentów Wydziału Nauk o Żywności Akademii Rolniczej we Wrocławiu kierunku: technologia żywności i żywienia, wykonujących ćwiczenia w ramach przedmiotów: „Technologia węglowodanów", „Technologia specjalizacyjna - Technologia przetwórstwa ziemniaczanego" i „Technologia specjalizacyjna - Technologia i chemia skrobi". Pierwszy z przedmiotów wykładany jest dla studentów studiów inżynierskich, a pozostałe dwa - dla studentów studiów magisterskich specjalizacji Technologia produktów roślinnych i przechowalnictwa.
Ze skryptu mogą również korzystać studenci studiów inżynierskich i magisterskich kierunków: Rolnictwo, Zarządzanie i marketing, Technika rolnicza i leśna Wydziału Rolniczego Akademii Rolniczej we Wrocławiu oraz studenci innych uczelni rolniczych w Polsce o podobnym profilu nauczania.
Przyjęta jako tytuł skryptu nazwa: „Technologia przetwórstwa węglowodanów" została wprowadzona umownie i obejmuje branże przemysłu spożywczego przerabiające surowce węglowodanowe (cukrownictwo, krochmalnictwo), a także przemysł cukierniczy i przetwórstwo ziemniaczane.
Materiał zawarty w skrypcie został podzielony na 15 ćwiczeń, napisanych według ustalonego schematu: teoretyczna część charakteryzująca dany przemysł, cechy określające jakość opisywanego surowca lub produktu, opis stosowanych metod analizy i sposób wykonania ćwiczenia, sprawozdanie z wykonanego ćwiczenia. Literatura dodatkowa, pomocna w zrozumieniu opisywanych zagadnień, została zamieszczona na końcu skryptu.
Skrypt opracowali autorzy, którzy prowadzą wykłady lub ćwiczenia z zakresu technologii węglowodanów, technologii przetwórstwa ziemniaczanego, technologii i chemii skrobi, technologii cukiernictwa i tłuszczów roślinnych. Stronę techniczną skryptu przygotowała Teresa Sokołowska.
Autorzy będą wdzięczni Czytelnikom za uwagi dotyczące formy i treści skryptu, pomocne przy opracowywaniu drugiego wydania skryptu z technologii przetwórstwa węglowodanów.
Spis treści
WstępĆwiczenie 1. Technologiczna ocena jakości buraka cukrowego
Ćwiczenie 2. Ocena jakości i efektu oczyszczania soków cukrowniczych .
Ćwiczenie 3. Cukier i ocena jego jakości
Ćwiczenie 4. Ocena jakości melasu
Ćwiczenie 5. Wyroby czekoladowe i czekoladopodobne - ocena jakości
Ćwiczenie 6. Ocena jakości ziemniaka
Ćwiczenie 7. Określenie wybranych właściwości skrobi
Ćwiczenie 8. Modyfikaty skrobiowe
Ćwiczenie 9. Kwasowa i enzymatyczna hydroliza skrobi ziemniaczanej.
Ćwiczenie 10. Czipsy ziemniaczane - ocena jakości
Ćwiczenie 11. Frytki ziemniaczane - ocena jakości
Ćwiczenie 12. Chrupki - ocena jakości
Ćwiczenie 13. Tłuszcze smażalnicze - ocena jakości
Ćwiczenie 14. Wyroby suszone z ziemniaka - ocena jakości
Ćwiczenie 15. Produkty uboczne przemysłu ziemniaczanego
Literatura
Załączniki
Książka
-
ISBN:
83-87866-54-7
-
Autor:
Grażyna Lisińska,Wacław Leszczyński,Antoni Golachowski,Piotr Regiec,Anna Pęksa,Agnieszka Kita