X
-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.AWF Katowice
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Katowice 2010, wydanie 1, format 210 x 295, objętość 464 str., oprawa miękka
Zobacz nowe wydanie!
Kontynuacja książki Żywienie i suplementacja w sporcie oraz uzupełnienie pozycji Współczesny trening siły mięśniowej .
Polecana osobom poważnie zajmującym się kulturystyką - trenerom, jak również osobom uprawiającym ten sport.
Spis treści
ROZDZIAŁ 1ZNACZENIE ŻYWIENIA I SUPLEMENTACJI W SPORCIE WYCZYNOWYM
ROZDZIAŁ 2
PODSTAWY METABOLIZMU MIĘŚNIOWEGO
2.1. Mięśnie szkieletowe - struktura i funkcja
2.2. Mechanizm skurczu mięśnia poprzecznie prążkowanego
2.3. Typy włókien mięśniowych
2.4. Potencjał metaboliczny, bioenergetyka i metabolizm mięśnia
2.5. Podstawowe systemyenergetyczne
2.6. Fizjologiczne znaczenie potreningowych zmian metabolicznych w mięśniach szkieletowych
2.7. Podstawowa Przemiana Materii (PPM)
ROZDZIAŁ 3
OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH
ROZDZIAŁ 4
CHARAKTERYSTYKA WĘGLOWODANÓW lICH ROLA W WYSIŁKU FIZYCZNYM
4.1. Rodzaje węglowodanów i ich znaczenie
4.2. Źródła węglowodanów
4.3. Efekty fizjologiczne błonnika
4.4. Zasady spożywania węglowodanów
4.5. Węglowodany a wysiłek fizyczny
4.6. Przedwysiłkowe i powysiłkowe spożycie węglowodanów
ROZDZIAŁ 5
BIAŁKO JAKO MATERIAŁ BUDULCOWY I FUNKCJONALNY W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA
5.1. Rodzaje i istota białka w organizmie człowieka
5.2. Aminokwasy egzogenne
5.3. Źródła białka i ich przemiana w organizmie
5.4.Zapotrzębowanie na białko u osób aktywnych fizycznie
ROZDZIAŁ 6
ROLA TŁUSZCZÓW W WYSIŁKU FIZYCZNYM
6.1. Charakterystyka tłuszczów i ich znaczenie w organizmie człowieka
6.2. Metabolizm tłuszczów
6.3. Źródła tłuszczów
6.4. Tłuszcz, jako źródło energii w spoczynku i podczas wysiłku
ROZDZIAŁ 7
ZNACZENIE WITAMIN I SOLI MINERALNYCH W WYSIŁKU FIZYCZNYM
7.1. Podział i ogólna charakterystyka witamin i składników mineralnych
7.2. Jakość preparatów witaminowo-mineralnych
7.3. Minerały
7.4. Witaminy
ROZDZIAŁ 8
NAJWAŻNIEJSZY SKŁADNIK ORGANIZMU - WODA
8.1. Równowaga wodna
8.2. Hyponatremia
8.3. Opróżnianie żołądka z płynów, a wysiłek fizyczny
8.4. Opróżnianie żołądka i skład płynów
8.5. Wpływ czynności przewodu pokarmowego na uzupełnianie strat wody
ROZDZIAŁ 9
SUPLEMENTY I ODŻYWKI WSPOMAGAJĄCE SPRAWNOŚĆ I WYDOLNOŚĆ ORGANIZMU
9.1. Istota stosowania środków ergogennych w sporcie
9.2. Rodzaje suplementów i odżywek stosowanych w sporcie
9.3. Ziołoterapia
9.4. Charakterystyka najskuteczniejszych suplementów stosowanych w sporcie
ROZDZIAŁ 10
ISTOTA MASY I SKLADU CIAŁA W SPORCIE WYCZYNOWYM
10.1. Skład ciała w sporcie wyczynowym
10.2. Skład ciała a możl iwości wysiłkowe
10.3. Zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie osób nietrenujących i trenujących
10.5. Metody pomiaru składu ciała
10.6. Mechanizm redukowania tkanki tłuszczowej
10.7. Rola ćwiczeń fizycznych w procesie redukowania masy ciałai tkanki tłuszczowej
10.8. Energetyczna klasyfikacja ćwiczeń fizycznych
10.9. Strategia dietetyczna w trakcie redukowania tkanki tłuszczowej
ROZDZIAŁ 11
ANALIZA DIETY SPORTOWCÓW
11.1. Ocena składu ilościowego i jakościowego diety sportowców
11.2. Szczegółowy program żywieniowo-wspomagający przygotowany dla polskiego pływaka Pawła Korzeniowskiego w wybranym okresie przygotowania sportowego
ROZDZIAŁ 12
PRZYKŁADOWE ROZWIĄZANIA DIETETYCZNO - SUPLEMENTACYJNE
12.1. Zalecenia dietetyczne i suplemntacyjne uwzględniające typ budowy ciała
12.2. Metaboliczne aspekty okresowego głodzenia organizmu
12.3. Dieta ketogenna a wysiłek fizyczny
12.4. Przykładowe programy żywieniowo-suplementacyjne dla różnych dyscyplin sportu
PISMlEN N ICTWO
Książka
-
ISBN:
978-83-60841-51-8
-
Autor:
Adam Zając, Stanisław Poprzęcki, Miłosz Czuba, Dariusz Szukała
Inne tytuły z tej serii:
Normy żywienia człowieka
135,33
PLN
Żywienie w sporcie /PZWL
101,30
PLN
Żywienie dzieci Centrum zdrowia dziecka
54,50
PLN
ABC otyłości
50,21
PLN
Wegetarianizm Zalety i wady
54,50
PLN
Autyzm i dieta O czym warto wiedzieć
16,50
PLN
Zdrowie publiczne część 1 Żywienie w zdrowiu publicznym
12,00
PLN
21,80 PLN
Oszczędzasz 9.80 PLN
Cholesterol cichy zabójca
11,95
PLN
23,90 PLN
Oszczędzasz 11.95 PLN
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
Anatomia układu ruchu
69,90
PLN
Żywienie w sporcie /PZWL
101,30
PLN
Atlas ćwiczeń korekcyjnych
95,00
PLN
Normy żywienia człowieka
135,33
PLN
Fizjologia sportu Krótkie wykłady
56,70
PLN