Autor, Redaktor: Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek,
Waga produktu: 0.220 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
Wysyłka od: 4.99 PLN
Nadciśnienie tętnicze to choroba cywilizacyjna związana m.in. z niewłaściwym stylem życia. Do jej rozwoju przyczyniają się: dieta bogatotłuszczowa, nadmierne spożycie soli. palenie papierosów, nadwaga i otyłość. Ponieważ nadciśnienie może mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne, ważna jest profilaktyka i właściwe jej leczenie, w czym dużą rolę odgrywa właściwa dieta. Z tego poradnika Czytelnik dowie się, jakie są zasady prozdrowotnego modelu żywienia, co jeść, a jakich potraw unikać, aby obniżyć zbyt wysokie ciśnienie lub ograniczyć ryzyko nadciśnienia. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.

Spis treści

Wprowadzenie
Nadciśnienie tętnicze – co to jest i jak się je rozpoznaje?
Częstość występowania nadciśnienia tętniczego i czynników jego ryzyka na świecie i w Polsce
Czynniki prowadzące do rozwoju nadciśnienia tętniczego
Objawy kliniczne i konsekwencje zdrowotne nieleczonego nadciśnienia tętniczego
Podstawowe zasady profilaktyki nadciśnienia tętniczego
Dlaczego należy leczyć nadciśnienie tętnicze?
Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego
Podstawy leczenia farmakologicznego
Przykładowe jadłospisy
Piśmiennictwo

Książka

  • ISBN: 

    83-200-3332-2

  • Autor: 

    Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek

  • Wydanie: 

    1

  • Rok wydania: 

    2015

  • Format: 

    14.6x20.5cm

  • Liczba stron: 

    148

  • Oprawa: 

    Miękka

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...