Gdańsk 2012, wydanie 2, format 145 x 205, objętość 52 str., oprawa miekka
Dieta śródziemnomorska jest tradycyjnym sposobem żywienia ludzi żyjących w basenie Morza Śródziemnego. Cechują ją szczególne właściwości zdrowotne, które powodują, że choroby układu sercowo - naczyniowego powstające na tle miażdżycy są w krajach Europy Południowej znacznie rzadsze niż na północy.
Zasady żywienia opisane w tej książce i przykładowe przepisy na przygotowanie całodziennych posiłków zostały opracowane z uwzględnieniem ewentualnych potrzeb racjonalnego odchudzania, w celu obniżenia stężenia triglicerydów i podniesienia stężenia dobrego cholesterolu w surowicy.
Mamy nadzieję, że ta książka przysłuży się upowszechnieniu profilaktyki kardiologicznej w Polsce.
Autorzy
Książka
-
ISBN:
978-83-7599-398-1
-
Autor:
Szostak Wiktor B., Cichocka Aleksandra