-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Medyk
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Dieta śródziemnomorska w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2
Warszawa 2012, wydanie 1, format 150 x 225, objętość 134 str., oprawa miękka
KNowa ksiazka Prof. Wiktora Szostaka i mag. Aleksandry Cichockiej pracowników Insytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia naukowe dowody na korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej w profilaktyce i leczeniu chorób przemiany materii w tym chorób serca i cukrzycy typu2. Ponadto w książce zawrto praktyczne wskażowki w tym przykłady diet i plansze żywieniowe.
"Jesteśmy tym co jemy, jak głosi przysłowie. Spośród wielu diet opisywanych, stosowanych i propagowanych przez fachowców i ignorantów, jedynie dieta śródziemnomorska posiada dowody na korzystny wpływ na najczęściej występujące choroby naczyniowe i metaboliczne. Prof. Wiktor Szostak i dr Aleksandra Cichocka są wybitnymi naukowcami oraz praktykami zajmującymi się od lat wpływem sposobu odżywiania na zdrowie. Dlatego ich książka zawiera nie tylko kliniczne dowody na skuteczność diety śródziemnomorskiej, naukowe podstawy jej efektów ale również wskazówki jak stosować ją codziennym żywieniu. Dzięki Autorom możemy chociaż w kuchni poczuć się jak mieszkańcy słonecznych krajów południa Europy!"
Spis treści
PrzedmowaRozdział 1 Zmiany sposobu żywienia od paleolitu do naszych czasów
Rozdział 2 Etiopatogeneza miażdżycy i jej związki? cukrzycą
Rozdział 3 Czynniki ryzyka miażdżycy
Rozdział 4 Co to jest dieta śródziemnomorska
Rozdział 5 Skuteczność diety śródziemnomorskiej w profilaktyce zawałów serca i cukrzycy Obserwacje kliniczne
Rozdział 6 Skuteczność żywienia upodobnionego do diety śródziemnomorskiej w kontroli epidemii chorób sercowo-naczyniowych
Rozdział 7 Zastosowanie diety śródziemnomorskiej w otyłości i cukrzycy typu 2
Rozdział 8 Jak przekazać pacjentowi sposób zastosowania diety w praktyce
Rozdział 9 Dieta śródziemnomorska w praktyce. Propozycje jadłospisów
Skrócona tabela wymienników węglowodanowych
Posłowie
Piśmiennictwo
Książka
-
ISBN:
978-83-89745-09-5
-
Autor:
Aleksandra Cichocka,Wiktor B. Szostak