-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Wydawnictwo Lekarskie PZWL
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2003, wydanie 1, format 160 x 215, objętość 96 str., 24 ilustracje, 7 tabel, oprawa twarda
Z książki dowiesz się, jak dochodzi do rozwoju chorób układu krążenia i w jaki sposób im zapobiegać. Przede wszystkim należy zadbać o właściwy tryb życia - odżywiać się racjonalnie i zażywać ruchu. Przekonasz się, że przygotowanie zdrowych, pełnowartościowych posiłków może być łatwe i przyjemne. Podane wskazówki kulinarne i przepisy umożliwią osobom chorym i ich rodzinom skorygowanie złych nawyków żywieniowych. Autorzy podają zbiór przepisów (śniadania, obiady, kolacje), z podaną wartością odżywczą każdego dania, przepisy na lekkie i pożywne wypieki z owoców i twarogu oraz najnowsze dane na temat substancji roślinnych, które skutecznie obniżają stężenie cholesterolu we krwi.
Spis treści
PrzedmowaDrodzy Czytelnicy!
Najważniejsze informacje o sercu
Jak pracuje serce
Serce - siła napędowa życia
Naczynia krwionośne
Czynniki ryzyka w chorobach serca i naczyń krwionośnych
Zawał serca - najczęstsze przyczyny
Czynnik ryzyka: nadciśnienie tętnicze
Czynnik ryzyka: miażdżyca naczyń tętniczych
Zawał serca - lepiej zapobiegać niż leczyć
Dobroczynne działanie ruchu
Ruszamy się zbyt mało
Rola właściwego odżywiania
Prawidłowa masa ciała
Węglowodany w żywieniu zdrowym dla serca
Tłuszcze w żywieniu zdrowym dla serca
Białko - ważny składnik odżywczy
Witaminy i składniki mineralne
Płyny
Alkohol i nikotyna - substancje szkodliwe
Cholesterol - mity i prawda
Fitosterole - roślinne substancje bioaktywne
Homocysteina - wróg naczyń krwionośnych
Ożywcze śniadania
Słoneczny napój
Koktajl na przebudzenie
Koktajl z owoców południowych
Domowe muesli z ziarnem pszenicy
Bananowe muesli z bitą pianą
Muesli ziołowe
Rożki śniadaniowe
Surówka jabłkowo-marchewkowa
Śniadaniowa przekąska: kanapka pro-aktiv
Pasta warzywna
Pasta śledziowa
Pożywne obiady
Zupa z kluseczkami z żytniej mąki
Kolorowy suflet z grysikiem kukurydzianym
Zupa marchewkowa z rzeżuchą
Gazpacho (zupa warzywna na zimno) z pikantnymi grzankami
Kluski wstążki ze szpinakiem
Pasta e fagioli
Danie jednogarnkowe z kapusty włoskiej i fasoli
Cebulki nadziewane
Tort z pora
Lasagne z farszem serowo-zbożowym
Paella warzywna
Wieprzowina na sposób orientalny
Papryka nadziewana
Białe i zielone szparagi z wiosennym winegretem
Ryba z patelni po szegedyńsku
Roladki z boćwiny z pikantnym nadzieniem marchwiowo-żytnim
Lekkie kolacje
Sałatka serowa Peppo
Sałatka z fenkułu (kopru włoskiego) i pomarańczy
Pieczarki z figami na roszpunce warzywnej
Melon z fasolką adzuki
Sałatka z brokułów
Sałatka z bakłażanów
Sałatka z kapusty kiszonej i świeżej z gruszkami
Pasta z ciecierzycy
Serek harceński w tradycyjnej marynacie
Krem awokadowy
Pate z czerwonej soczewicy
Pasta do smarowania z kiełkami
Kanapka z szynką
Wędzona makrela na czarnym chlebie
Zapiekanka z fenkułu (kopru włoskiego) z ziołami
Kapusta faszerowana jarska
Słodkie smakołyki do przegryzania
Szarlotka z polewą
Placek z owocami
Babeczki (muffiny) z marchewki
Biszkopt z masą z jogurtu i muesli
Suflet jabłkowo-twarogowy
Tropikalna mieszanka owocowa
Skorowidz potraw.
Książka
-
ISBN:
83-200-2870-1
-
Autor:
Sven David Muller