Autor, Redaktor: Mirosław Jarosz,Jan Dzieniszewski,
Waga produktu: 0.210 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
Wysyłka od: 4.99 PLN

Autorzy omawiają objawy, diagnozowanie oraz leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także refluksu żołądkowo-przełykowego i niestrawności czynnościowej. Udzielają praktycznych wskazówek dotyczących żywienia i stylu życia. Stosowanie się do nich może złagodzić dolegliwości towarzyszące omawianym w poradniku chorobom. Cennym uzupełnieniem są przykładowe jadłospisy ułożone dla chorych.

Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego

Spis treści

Od Autorów
Częstość występowania chorób żołądka i dwunastnicy
Choroba refleksowa żołądkowo-przełykowa
Dyspepsja (niestrawność) czynnościowa
Choroba wrzodowa
Rak żołądka
Rak przełyku
Zakażenie Helicobacter pylori
Częstość występowania zakażenia
Czy istnieje możliwość zapobiegania zakażeniu H. pylori?
Helicobacter pylori – czynnik chorobotwórczy czy komensal?
Jak zakażenie H. pylori prowadzi do rozwoju chorób żołądka i dwunastnicy?
Zakażenie h. pylori a choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego
Choroba wrzodowa dwunastnicy
Choroba wrzodowa żołądka
Rak żołądka
Chłoniak typu MALT
Choroba Ménétriera
Niestrawność czynnościowa (bezwrzodowa)
Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa
Polipy gruczolakowate i hiperplastyczne
Zakażenie h. pylori a choroby umiejscowione poza przewodem pokarmowym
Kiedy leczy się zakażenie Helicobacter pylori?
Choroba wrzodowa
Definicja i przyczyny
Objawy i rozpoznawanie
Leczenie choroby wrzodowej żołądka u chorych z zakażeniem H. pylori
Ocena skuteczności leczenia eredykacyjnego
Zalecenia dietetyczne i dotyczące stylu życia
Czy możliwy jest nawrót choroby wrzodowej?
Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa
Definicja
Przyczyny
Objawy, badania dodatkowe i rozpoznanie choroby
Powikłania
Leczenie
Postępowanie farmakologiczne
Działania niefarmakologiczne
Zalecenia dotyczące stylu życia
Zalecenia żywieniowe
Produkty i potrawy zalecane oraz niezalecane przy chorobie refluksowej
Przykładowe jadłospisy dla osób z chorobą refluksową
Sezon letnio-jesienny
Sezon zimowo-wiosenny
Dyspepsja (niestrawność) czynnościowa
Definicja
Przyczyny powstawania dyspepsji
Czynniki genetyczne
Czynniki psychologiczne
Zaburzenia motoryki żołądka
Procesy zapalne
Zakażenie Helicobacter pylori
Leki
Diagnostyka
Leczenie
Zalecenia dietetyczne i dotyczące stylu życia
Zalecenia wspomagające leczenie
Produkty i potrawy zalecane oraz niezalecane
Przykładowe jadłospisy dla osób z dyspepsją czynnościową
Sezon letnio-jesienny
Sezon zimowo-wiosenny
Piśmiennictwo

Książka

  • ISBN: 

    978-83-200-3774-6

  • Autor: 

    Mirosław Jarosz,Jan Dzieniszewski

  • Wydanie: 

    1

  • Rok wydania: 

    2013

  • Format: 

    145 x 205

  • Liczba stron: 

    132

  • Oprawa: 

    miękka

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...