Autor, Redaktor: Mirosław Jarosz,Jan Dzieniszewski,
Waga produktu: 0.260 kg
Wysyłka od: 4.99 PLN

Warszawa 2005, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 228 str., oprawa miękka

Alergia pokarmowa w swej najłagodniejszej formie wywołuje lekki obrzęk warg i jamy ustnej, a w swej najcięższej formie powoduje zapaść naczyniową połączoną z gwałtownym spadkiem ciśnienia. Ta ostatnia reakcja nosi nazwę wstrząsu anafilaktycznego. Aby ochronić się przed tego rodzaju doświadczeniami, trzeba zachowywać nieustanną czujność, wystrzegając się spożywania przypadkowego jedzenia. Autorzy poradnika sugerują, jak zmodyfikować sposób jedzenia - co jeść, a czego unikać - aby nie dopuścić do takich sytuacji. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze alergolodzy.

Spis treści

Przedmowa
Układ immunologiczny
Alergie pokarmowe
Co to jest alergia krzyżowa?
Jak rozpoznać alergię pokarmową?
Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe
Zioła i przyprawy a ryzyko wystąpienia alergii
Wykaz produktów zawierających alergeny pokarmowe
Wykaz wybranych substancji dodatkowych o właściwościach alergizujących i produktach je zawierających
Alergeny ukryte
Suplementy diety i środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
Zapobieganie alergiom pokarmowym
Leczenie alergii pokarmowych
Diety stosowane w diagnostyce i leczeniu alergii pokarmowych
Jadłospisy dla osób cierpiących na wybrane rodzaje alergii pokarmowych
Piśmiennictwo


Książka

  • ISBN: 

    978-83-200-3045-5

  • Autor: 

    Mirosław Jarosz,Jan Dzieniszewski

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...