Warszawa 2005, wyd. 1, format 145 x 205, objętość 112 str., oprawa miękka
Książka ta wypełnia dotychczasową dotkliwą lukę na rynku wydawniczym i wychodzi naprzeciw potrzebom pacjentów. Autorki w przystępnej formie - w postaci pytań i odpowiedzi – zapoznają czytelników z istotą celiakii, jej przyczynami, różnorodnością obrazu klinicznego oraz możliwościami leczenia dietetycznego i rokowaniem. Przedstawiają także sprawdzone przepisy kulinarne. W książce podkreśla się dużą skuteczność leczenia celiakii, alergii pokarmowej i nietolerancji laktozy pod warunkiem przestrzegania zasad dietetycznych. Pacjenci muszą uwierzyć, że efekty leczenia zależą w dużej mierze od nich samych. Stosowanie się do przedstawionych w tej publikacji zaleceń zapewni im nie tylko prawidłowy rozwój fizyczny, lecz również psychiczny i społeczny.
Spis treści
Celiakia (choroba trzewna)Nietolerancja laktozy (cukru mlekowego)
Alergia pokarmowa
Leczenie
Przepisy kulinarne
Porady socjalno-prawne
Ważniejsze ulgi i uprawnienia
Organizacje pomagające osobom na diecie bezglutenowej
Wykaz potraw
Książka
-
ISBN:
978-83-200-3151-6
-
Autor:
Jolanta Rujner,Barbara Aleksandra Cichańska