Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Barbara Jakimowicz-Klein,
Waga produktu: 0.250 kg
EAN: 9788372777294
Wysyłka od: 9.00 PLN
Wydawca: Astrum

Wrocław 2014, wydanie 2, format 150 x 205, objętość 152 str., oprawa miękka

Miażdżyca, postrach XXI wieku, to nie tylko, jak się powszechnie sądzi, choroba naczyń wieńcowych otaczających serce, ale dosłownie wszystkich tętnic w naszym organizmie! Najczęściej i najszybciej atakuje naczynia mózgu, serca, nerek, kończyn dolnych. Na jej rozwój największy wpływ wywiera palenie papierosów, mała aktywność fizyczna, stres, nadwaga, a przede wszystkim niezdrowe odżywianie. Zmieniając złe nawyki żywieniowe, dość łatwo możemy zapobiec miażdżycy i związanym z nią chorobom, takim jak: zawał serca, udar mózgu czy silne bóle nóg. Bardzo duże znaczenie, zarówno profilaktyczne, jak i lecznicze, ma właściwa, niskotłuszczowa i niskocholesterolowa, dieta. Dlaczego i jaką dietę stosować w miażdżycy, co można jeść, a jakich produktów należy unikać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdą Państwo w doskonałym poradniku Barbary Jakimowicz-Klein. Autorka książki zapewnia, że przygotowanie odpowiednio skomponowanych posiłków nie jest zadaniem ponad siły. Konsekwencja i wypełnianie zaleceń dietetyków gwarantują poprawę i zażegnanie niebezpieczeństwa. Pamiętajmy, że nasze zdrowie zależy od nas samych! A profilaktyka jest zawsze tańsza i przyjemniejsza niż leczenie.

Spis treści

Wstęp
Co należy wiedzieć o miażdżycy?
Co to jest miażdżyca?
Jakie są stadia rozwoju miażdżycy?
Co to jest aterotromboza?
Czy grozi Ci miażdżyca?
Co to jest cholesterol?
Jakie są rodzaje cholesterolu?
W jaki sposób określa się poziom cholesterolu w organizmie?
Jakie są źródła cholesterolu?
Jakie są rodzaje zaburzeń lipidowych?
Jakie czynniki wpływają na poziom cholesterolu we krwi?
Jakie czynniki wpływają na rozwój miażdżycy?
Kto jest najbardziej narażony na miażdżycę?
Jakie są sygnały miażdżycy?
Gdzie najczęściej atakuje miażdżyca?
Czy łatwo wykryć miażdżycę?
Jak zapobiegać miażdżycy i jak ją leczyć?
Na czym polega profilaktyka pierwotna i wtórna
Jaką rolę odgrywa dieta?
Jakie są najważniejsze zasady diety antycholesterolowej?
Jakie tłuszcze wybrać?
Jakie produkty są zalecane w diecie antymiażdżycowej?
Jakich produktów należy unikać?
Jakie są rodzaje diet antymiażdżycowych?
Jakie zasady przedstawia „Złota karta prawidłowego żywienia"?
Przykładowe jadłospisy
W jaki sposób można wspomagać dietę?
Jaką rolę odgrywa aktywność fizyczna?
Kiedy zaleca się stosowanie leków obniżających stężenie cholesterolu?
Jakie są rodzaje zabiegów chirurgicznych?
Co robić, aby zminimalizować występowanie i wpływ stresu?

PRZEPISY
Zupy
Surówki i sałatki
Dania jarskie
Dania z ryb i owoców morza
Dania z drobiu i mięsa
Desery i napoje
Bibliografia

Książka

  • ISBN: 

    978-83-7277-729-4

  • Autor: 

    Barbara Jakimowicz-Klein

Inne tytuły z tej serii:

aaa ssss