Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Sofia Antonsson
Waga produktu: 0.33 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
EAN: 9788365835697
Wysyłka od: 9.00 PLN

Osoby cierpiące na IBS mogą w końcu cieszyć się spokojnym trawieniem! IBS (zespół jelita drażliwego) to rozpoznanie, które dotyka 15–20% światowej populacji. Dawniej leczenie zespołu obejmowało zaledwie ogólne porady, teraz jednak pojawiła się nowa, skuteczna dieta lecznicza – FODMAP. Polega ona na wyłączeniu z diety pewnych węglowodanów, dzięki czemu ulgę odczuć może nawet 75% wszystkich pacjentów. Przestrzeganie zasad FODMAP oznacza konieczność pilnowania diety, ale przede wszystkim nauczenie się unikania produktów, które podrażniają jelita – przy równoczesnym spożywaniu smacznych potraw. Książka przeznaczona jest dla każdego, kto pragnie gotować dobrze i z zachowaniem założeń diety FODMAP. Żaden przepis nie zawiera wobec tego cebuli, czosnku, glutenu ani laktozy.

Spis treści:

Witajcie! 5
Ibs i dieta fodmap 7
Śniadania 15
Owsianka z ziarnami 16
Domowe muesli 18
Chrupki chlebek 18
Orkiszowy chleb na zakwasie 20
Bułki z błonnikiem 22
Chleb kefirowy 22
Słodkie bułeczki 24
Racuchy bananowe 26
Poranny koktajl 26
Obiady i kolacje 29
Pieczony łosoś z szafranem i pomarańczą 30
Ryba à la pizza mamy Gunilli 32
Łosoś teriyaki z sezamem i kapustą chińską 34
Sałatka nicejska 36
Zrazy wołowe z mozzarellą i pomidorami 38
Sos boloński 40
Lasagne 40
Szwedzkie klopsiki 42
Azjatycka sałatka z wołowiną
i makaronem ryżowym 44
Marynowana wieprzowina z gryką
i sałatką coleslaw 46
Szaszłyki z pasztecików jagnięcych i tabule
z komosą ryżową oraz jogurtem miętowym 48
Drobiowe klopsiki z cytryną i szałwią 50
Kurczak balsamico z szynką parmeńską
i warzywami korzeniowymi 52
Kurczak w sosie koperkowym 54
Kurczak z gremolatą i risotto z cukinią 56
Marchewkowe paszteciki z sałatką z kaszy jaglanej 58
Zapiekanka śródziemnomorska 60
Ryż z pomidorami, serem halloumi i groszkiem 62
Tofu z woka 64
Makaron z langustą 66
Makaron z łososiem i zielonymi warzywami 68
Włoski makaron z kurczakiem 70
Makaron z wołowiną oraz żółtą
i czerwoną papryką 72
Carbonara 74
Ciasto na tartę 76
Tarta z brokułem i serem feta 76
Tarta z łososiem i szpinakiem 77
Tarta z serem i szynką 77
Pieczone ziemniaki z trzema nadzieniami 78
Nadzienie z kurczakiem 78
Nadzienie z tuńczykiem 78
Nadzienie z krewetkami 78
Zupa pomidorowa z mozzarellą 80
Zupa szpinakowa z jajkiem na twardo 80
Zupa brokułowa z chlebem chrupkim
i serem feta 81
Marchewkowy sos ailloli 82
Dip pomidorowy z bazylią 82
Dip z limonki i imbiru 82
Dip z koziego sera i tymianku 82
Dip z sera feta i oliwek 82
Przyprawa do tacos 84
Sos do tacos 84
Bulion warzywny 85
Olej aromatyzowany 85
Słodkości 87
Babeczki 88
Ciastka z malinami 90
Kokosowe makaroniki 92
Crumble z owocami 94
Ciasto marchewkowe 96
Ciasto z białej czekolady 98
Panna cotta 100
Warstwowy deser z kremem cytrynowym
i borówką amerykańską 102
Domowy krem cytrynowy 102

Książka

  • ISBN: 

    978-83-65835-69-7

  • Autor: 

    Sofia Antonsson

  • Wydanie: 

    1

  • Rok wydania: 

    2018

  • Format: 

    167 x 206

  • Liczba stron: 

    110

  • Oprawa: 

    miękka

Inne tytuły z tej serii:

aaa ssss