X
-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Rea
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2010, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 214 str., oprawa miękka
Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik obsługi turystycznej na poziomie technikum i szkoły policealnej. Materiał został podzielony na trzy części.
W części drugiej przedstawiono:
- bazę gastronomiczną w turystyce,
- transport w turystyce.
Treści zawarte w podręczniku podane są w przystępny sposób, natomiast liczne pytania i ćwiczenia umożliwiają łatwiejsze przyswajanie przedstawionych zagadnień.
Spis treści
WSTĘPRozdział IV. BAZA GASTRONOMICZNA W TURYSTYCE
1. Pojęcie i funkcje współczesnej gastronomii
2. Rodzaje zakładów gastronomicznych
3. Rodzaje gości korzystających z usług żywieniowych
4. Zasady układania jadłospisów
5. Zwyczaje żywieniowe różnych narodów
6. Kuchnia narodowa i lokalna
7. Kuchnia międzynarodowa
8. Rodzaje posiłków
9. Zasady obsługi konsumentów
10. Serwis kelnerski
11. Catering
12. Przyjęcia okolicznościowe
13. Żywienie uczestników grup wycieczkowych
14. Współpraca biura podróży z zakładami gastronomicznymi
15. Sposoby zamawiania i rozliczania zamówionych
usług żywieniowych
Rozdział V. TRANSPORT W TURYSTYCE
1. Klasyfikacja i podział transportu
2. Środki transportu
3. Transport drogowy w turystyce
3.1. Przepisy prawa dotyczące transportu drogowego w turystyce
3.2. Rodzaje dróg
3.3. Przewoźnicy drogowi
3.4. Kategoryzacja autokarów turystycznych
3.5. Rodzaje przewozów autokarowych
3.6. Procedury, przepisy i dokumenty przewozowe
w transporcie drogowym
3.7. Kalkulacja transportu autokarowego
3.8. Warunki przewozu osób w transporcie drogowym
3.9. Zalety i wady transportu autokarowego
4. Transport kolejowy w turystyce
4.1. Przepisy prawa dotyczące pasażerskiego transportu kolejowego
4.2. Rodzaje kolei wykorzystywanych w turystyce
4.3. Rodzaje przewoźników kolejowych
4.4. Kategorie pociągów i rodzaje wagonów
4.5. Przewóz grup turystycznych koleją
4.6. Warunki przewozu pasażerskiego koleją
4.7. Zalety i wady transportu kolejowego
5. Transport lotniczy w turystyce
5.1. Przepisy prawa dotyczące transportu lotniczego
5.2. Podstawowe pojęcia stosowane w ruchu lotniczym
5.3. Przewoźnicy lotniczy
5.4. Stowarzyszenia w transporcie lotniczym
5.5. Loty regularne. Rodzaje samolotów
5.6. Loty nierozkładowe - czartery
5.7. Loty niskokosztowe
5.8. Bilet i bagaż w lotniczym przewozie grupowym
5.9. Odprawa pasażerów w transporcie lotniczym
5.10. Warunki przewozu w transporcie lotniczym. Prawa pasażera
5.11. Zalety i wady transportu lotniczego
6. Transport wodny w turystyce
6.1. Przepisy prawa regulujące pasażerski transport wodny
6.2. Kryteria podziału transportu wodnego
6.3. Przewoźnicy w transporcie wodnym
6.4. Standard i wyposażenie środków transportu morskiego
6.5. Dokumenty przewozu grupowego w transporcie wodnym
6.6. Warunki przewozu w transporcie morskim
6.7. Zalety i wady transportu wodnego
BIBLIOGRAFIA
Książka
-
ISBN:
978-83-7544-280-9
-
Autor:
Maria Peć,Iwona Michniewicz