Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Maria Peć,Iwona Michniewicz,
Waga produktu: 0.350 kg
EAN: 9788375442649
Wysyłka od: 9.00 PLN
Wydawca: Rea

Warszawa 2010, format 165 x 235, objętość 214 str.,  oprawa miękka

Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik obsługi turystycznej na poziomie technikum i szkoły policealnej.
W części pierwszej przedstawiono:
- kulturę obsługi i etykę zawodu,
- działalność i organizację biura podróży,
- bazę noclegową w turystyce.
Treści zawarte w podręczniku podane są w przystępny sposób, natomiast liczne pytania i ćwiczenia umożliwiają łatwiejsze przyswajanie przedstawionych zagadnień.

Spis treści

WSTĘP
Rozdział I. KULTURA OBSŁUGI I ETYKA ZAWODU
1. Sylwetka zawodowa pracownika turystyki
2. Kultura osobista
3. Kryteria doboru pracowników do obsługi ruchu turystycznego
4. Kultura obsługi klienta
5. Asertywność w turystyce
6. Zasady komunikowania się z klientem
7. Turystyczny kodeks etyczny
8. Zasady współpracy w zespole
9. Metody rozwiązywania konfliktów
10. Typy osobowości
Rozdział II. DZIAŁALNOŚĆ I ORGANIZACJA BIURA PODRÓŻY
1. Przepisy prawa dotyczące działalności turystycznej
2. Biura podróży - rys historyczny. Definicje
3. Biura podróży wg ustawy o usługach turystycznych
4. Organizowanie biura podróży
5. Działalność regulowana w turystyce
6. Formy zabezpieczeń finansowych dla organizatorów
i pośredników turystycznych
7. Rodzaje działalności turystycznej
8. Struktura biura podróży
9. Stanowiska pracy w biurze podróży
10. Wyposażenie biura podróży
11. Odpowiedzialność biura podróży za niewywiązanie się z umów
12. Współpraca biura podróży z usługodawcami
13. Internetowe biura podróży
14. Regulamin biura podróży
15. Bezpieczeństwo i higiena pracy
16. Procedury udzielania pierwszej pomocy
Rozdział III. BAZA NOCLEGOWA W TURYSTYCE
1. Przepisy prawa dotyczące świadczenia usług noclegowych
2. Baza noclegowa w Polsce
3. Baza noclegowa na świecie
4. Podstawowe pojęcia stosowane w hotelarstwie
5. Podział obiektów noclegowych
6. Klasyfikacja i kategoryzacja obiektów hotelarskich
7. Wymagania kategoryzacyjne
8. Przepisy meldunkowe
9. Gość hotelowy. Specjalizacja w hotelarstwie
10. Gestorzy bazy noclegowej
11. Organizacje marketingowe polskich hoteli
12. Zakres usług świadczonych w obiektach hotelarskich
13. Usługi podstawowe i dodatkowe
14. Usługi noclegowe w obiektach ruchomych
15. Struktura organizacyjna obiektu hotelarskiego.
Stanowiska pracy w hotelu
16. Rodzaje rezerwacji
17. Współpraca biur podróży z obiektami noclegowymi
18. Kodeks Postępowania Praktycznego
BIBLIOGRAFIA

Książka

  • ISBN: 

    978-83-7544-264-9

  • Autor: 

    Maria Peć,Iwona Michniewicz

aaa ssss