Warszawa 2016, wydanie 1, format 165 x 240, objętość 296 str., oprawa miękka
Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych.
Odbiorcy: sportowcy, trenerzy, studenci AWF.
Spis treści
WstępI. CZĘŚĆ OGÓLNA
Potrzeby energetyczne sportowców
Składniki pokarmowe
Stres oksydacyjny w sporcie. Pożywienie jako źródło antyoksydantów
Normy żywienia i wyżywienia dla wybranych dyscyplin sportu
II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy
Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków podczas treningów i zawodów
Regulowanie masy ciała w sporcie
Odźywki w sporcie
Zatrucia pokarmowe
Produkty spożywcze
Układanie jadłospisów
Przykładowe jadłospisy dla siedmiu grup dyscyplin sportowych
Przepisy na potrawy podane w jadłospisach
Zakończenie
Piśmiennictwo
Książka
-
ISBN:
978-83-200-4864-3
-
Autor:
Irena Celejowa
Inne tytuły z tej serii:
Przepisy obowiązujące w dyscyplinach sportu inwalidów
14,30
PLN
16,50 PLN
Oszczędzasz 2.20 PLN
Technologia i sport
42,40
PLN
Słownik sportowy niemiecko-polski
73,20
PLN
Wybrane czynniki umiędzynaradawiania kadr organizacji sportowych
17,90
PLN
28,60 PLN
Oszczędzasz 10.70 PLN
Fizjologia sportu Krótkie wykłady
46,50
PLN
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
Anatomia układu ruchu
69,90
PLN
Klasyczny masaż leczniczy
26,00
PLN
Biochemia Harpera Ilustrowana
229,00
PLN
Fizjologia sportu Krótkie wykłady
46,50
PLN
ABC otyłości
50,21
PLN