Autor, Redaktor: Jan Tatoń,Anna Czech,Dorota Idaszak,
Waga produktu: 0.720 kg
Wysyłka od: 4.99 PLN

Warszawa 2010, wydanie 1, format 235 x 165, objętość 416 str., oprawa miękka

Prawidłowa dieta ma istotne znaczenie w skutecznym leczeniu cukrzycy i jest ważnym składnikiem terapii.
Poradnik zawiera wiele przydatnych wiadomości o żywieniu. Autorzy odpowiadają na pytania: co, ile i kiedy jeść. Z jakich produktów układać jadłospisy oraz jak przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki. Cennym uzupełnieniem książki jest podanie równoważnych wymienników artykułów spożywczych z ich wartościami energetycznymi i zawartością podstawowych składników pożywienia.

Stosowanie zaleceń specjalistów zapewni korzystanie z przyjemności dobrej kuchni, prowadzenie aktywnego trybu życia i dobre samopoczucie.

Spis treści

Część 1. Naukowe podstawy żywienia osób z cukrzycą
Rozdział 1. Styl życia i żywienia – wpływ na leczenie cukrzycy i zapobieganie jej powikłaniom
Rozdział 2. Składniki pożywienia
Rozdział 3. Ile i co jeść. aby mieć dobre zdrowie. kondycje fizyczną i prawidłową masę ciała
Rozdział 4. Optymalna masa ciała
Rozdział 5. Odtłuszczanie ciała
Rozdział 6. Żywienie tuczące
Rozdział 7. Modyfikacje żywienia zależne od ciąży i chorób współistniejących z cukrzycą
Rozdział 8. Podsumowanie i rekomendacje

Część 2. Wszystko o wyborze produktów żywnościowych. unikaniu błędów i ocenie działań kulinarnych
Rozdział 9. Sposoby wyboru produktów żywnościowych
Rozdział 10. Samokontrola żywienia – sprawdzaj swoje rzeczywiste spożycie
Rozdział 11. Środki chemiczne dodawane do produktów żywnościowych –bezpieczeństwo żywienia

Część 3. Przepisy kulinarne
Rozdział 12. Zanim przystąpimy do gotowania
Rozdział 13. Przepisy na posiłki i potrawy oparte na listach produktów lub wymiennikach węglowodanowych
Rozdział 14. Przykładowe jadłospisy

Słowniczek terminów medycznych
Alfabetyczny spis potraw


Książka

  • ISBN: 

    978-83-200-3275-8

  • Autor: 

    Jan Tatoń,Anna Czech,Dorota Idaszak