-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Wydawnictwo Lekarskie PZWL
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2010, wydanie 1, format 235 x 165, objętość 416 str., oprawa miękka
Prawidłowa dieta ma istotne znaczenie w skutecznym leczeniu cukrzycy i jest ważnym składnikiem terapii.
Poradnik zawiera wiele przydatnych wiadomości o żywieniu. Autorzy odpowiadają na pytania: co, ile i kiedy jeść. Z jakich produktów układać jadłospisy oraz jak przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki. Cennym uzupełnieniem książki jest podanie równoważnych wymienników artykułów spożywczych z ich wartościami energetycznymi i zawartością podstawowych składników pożywienia.
Stosowanie zaleceń specjalistów zapewni korzystanie z przyjemności dobrej kuchni, prowadzenie aktywnego trybu życia i dobre samopoczucie.
Spis treści
Część 1. Naukowe podstawy żywienia osób z cukrzycąRozdział 1. Styl życia i żywienia – wpływ na leczenie cukrzycy i zapobieganie jej powikłaniom
Rozdział 2. Składniki pożywienia
Rozdział 3. Ile i co jeść. aby mieć dobre zdrowie. kondycje fizyczną i prawidłową masę ciała
Rozdział 4. Optymalna masa ciała
Rozdział 5. Odtłuszczanie ciała
Rozdział 6. Żywienie tuczące
Rozdział 7. Modyfikacje żywienia zależne od ciąży i chorób współistniejących z cukrzycą
Rozdział 8. Podsumowanie i rekomendacje
Część 2. Wszystko o wyborze produktów żywnościowych. unikaniu błędów i ocenie działań kulinarnych
Rozdział 9. Sposoby wyboru produktów żywnościowych
Rozdział 10. Samokontrola żywienia – sprawdzaj swoje rzeczywiste spożycie
Rozdział 11. Środki chemiczne dodawane do produktów żywnościowych –bezpieczeństwo żywienia
Część 3. Przepisy kulinarne
Rozdział 12. Zanim przystąpimy do gotowania
Rozdział 13. Przepisy na posiłki i potrawy oparte na listach produktów lub wymiennikach węglowodanowych
Rozdział 14. Przykładowe jadłospisy
Słowniczek terminów medycznych
Alfabetyczny spis potraw
Książka
-
ISBN:
978-83-200-3275-8
-
Autor:
Jan Tatoń,Anna Czech,Dorota Idaszak