Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska.
W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skuteczne diety. Należy sięgać po produkty naturalne zawierające białko, witaminy, mikroelementy i błonnik - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tego typu porady i gotowe przepisy kulinarne przedstawiamy Państwu w tej książce.
Spis treści
Część ogólnaZapotrzebowanie energetyczne
Składniki pokarmowe
Ocena zdrowotna jakości produktów spożywczych
Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby
Kamica żółciowa
Przewlekłe zapalenie trzustki
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
Część szczegółowa
Napoje
Chleb domowy
Dodatki do pieczywa
Przystawki
Zupy
Dodatki do zup
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
Potrawy jarskie
Potrawy z warzyw i ziemniaków
Sosy
Desery
Wypieki domowe
Piśmiennictwo
Skorowidz
Książka
-
ISBN:
978-83-200-4493-5
-
Autor:
Zofia Wieczorek-Chełmińska
-
Wydanie:
2
-
Rok wydania:
2013
-
Format:
20.5x14.5cm
-
Liczba stron:
312
-
Oprawa:
Miękka
Inne tytuły z tej serii:
Żywienie w chorobach serca
40,50
PLN
Kuchnia antyrakowa
45,80
PLN
Diety w różnych chorobach
20,10
PLN
Żywienie w niedokrwistościach
40,50
PLN
Dieta dla serca i układu krążenia
24,60
PLN
Żywienie chorych z nowotworami
48,70
PLN
Żywienie w chorobach kostno stawowych
48,70
PLN
Dieta w osteoporozie
16,80
PLN
Żywienie w osteoporozie
41,00
PLN
Dna moczanowa Poradnik dla pacjenta
33,60
PLN
Dna moczanowa Dieta i jadłospisy
30,00
PLN
Żywienie w chorobach nowotworowych
57,00
PLN
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
Kamica żółciowa
32,20
PLN
Żywienie w chorobach nowotworowych
57,00
PLN
Dieta oczyszczająca i regeneracyjna
57,00
PLN