Autor, Redaktor: Zofia Wieczorek-Chełmińska,
Waga produktu: 0.320 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
Wysyłka od: 4.99 PLN

Warszawa 2012, wydanie 1, format 205 x 145, objętość 232 str., oprawa miękka

Główną przyczyną niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza są niedobory tego pierwiastka w diecie, związane z niewiedzą i wynikającymi z niej błędami żywieniowymi. Modyfikacja codziennego jadłospisu pozwala w większości przypadków odzyskać zdrowie. W książce znajdują sie interesujące przepisy na potrawy bogate w żelazo i kwas foliowy - składniki, które są szczególnie ważne w profilaktyce anemii.

Spis treści

Część ogólna

Żywienie a niedokrwistość
Niedokrwistość z niedoboru żelaza
Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe
Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej
Zachowanie równowagi wodnej
Wpływ różnych czynników na przyswajalność niektórych witamin i składników mineralnych
Zapobieganie stratom witamin w żywności
Źródła składników odżywczych
Substancje szkodliwe w żywności
Miary gospodarcze
Naczynia kuchenne
Zioła przyprawowe
Warzywa przyprawowe
Przyprawy korzenne
Sposoby przyrządzania potraw
Zasady planowania jadłospisów w niedokrwistości
Przykład dziesięciodniowego jadłospisu
Część szczegółowa
Buliony i zakwasy
Zupy
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, dziczyzny i ryb
Potrawy jarskie
Potrawy z warzyw
Sosy
Chleb domowy
Dodatki do pieczywa
Desery
Wypieki domowe
Napoje
Piśmiennictwo
Spis potraw


Książka

  • ISBN: 

    978-83-200-3504-9

  • Autor: 

    Zofia Wieczorek-Chełmińska

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...