Autor, Redaktor: Mirosław Jarosz,Jan Dzieniszewski,
Waga produktu: 0.210 kg
Wysyłka od: 4.99 PLN

Warszawa 2014, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 106 str., oprawa miękka

Celiakia może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.

Spis treści

Wprowadzenie
Co to jest celiakia?
Częstość występowania celiakii w populacji
Jakie są objawy kliniczne celakii?
Jak potwierdzić rozpoznanie celiakii?
Leczenie celakii
Rokowania
Produkty spożywcze bezglutenowe
Praktyczne zalecenia oraz wskazówki dotyczące układania diety w celakii
Przykładowe jadłospisy dla osób z celiakią
Niedobór witamin i składników mineralnych w celiakii
Leki a dieta bezglutenowa
Piśmiennictwo

Książka

  • ISBN: 

    978-83-200-4496-6

  • Autor: 

    Mirosław Jarosz,Jan Dzieniszewski

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...