Warszawa 2014, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 106 str., oprawa miękka
Celiakia może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Spis treści
WprowadzenieCo to jest celiakia?
Częstość występowania celiakii w populacji
Jakie są objawy kliniczne celakii?
Jak potwierdzić rozpoznanie celiakii?
Leczenie celakii
Rokowania
Produkty spożywcze bezglutenowe
Praktyczne zalecenia oraz wskazówki dotyczące układania diety w celakii
Przykładowe jadłospisy dla osób z celiakią
Niedobór witamin i składników mineralnych w celiakii
Leki a dieta bezglutenowa
Piśmiennictwo
Książka
-
ISBN:
978-83-200-4496-6
-
Autor:
Mirosław Jarosz,Jan Dzieniszewski