Warszawa 2014, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 107 str., oprawa miękka
Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wytworzono chirurgicznie stomię, czyli sztuczne połączenie światła jelita grubego lub światła jelita krętego (cienkiego) ze skórą brzucha.
W książce omówiono fizjologię przewodu pokarmowego, a także wpływ częściowego lub całkowitego usunięcia jelita na funkcjonowanie tego układu.
Pacjenci znajdą tu cenne wskazówki dotyczące trybu życia i sposobu odżywiania. Dowiedzą się m.in., jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów sporządzać posiłki.
Zamieszczone na końcu książki przykładowe jadłospisy z pewnością ułatwią chorym planowanie codziennego menu.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci i ich rodziny, jak i lekarze (chirurdzy, gastroenterolodzy i interniści) oraz dietetycy, którzy konsultują lub leczą pacjentów ze stomią.
Spis treści
WstępUkład pokarmowy
Podstawowe informacje o stomii
Zalecenia dotyczące trybu życia i odżywiania
Wydalanie treści jelitowej
Postępowanie i zalecenia dietetyczne w przypadku biegunki, zaparć stolca oraz nadmiernego odchodzenia gazów
Prawidłowa masa ciała i jej kontrola
Przykładowe jadłospisy
Wybrane pozycje piśmiennictwa
Książka
-
ISBN:
978-83-200-3517-9
-
Autor:
Mirosław Jarosz