Warszawa 2008, wyd. 1, format 135 x 215, objętość 368 str., oprawa twarda
"Dieta bezglutenowa to jeden z najtrudniejszych sposobów odżywiania. Wiele osób chorych na celiakię skazuje się na mało urozmaicone, niesmaczne posiłki. Ten poradnik podpowiada, jak uczynić życie osób na diecie bezglutenowej łatwiejszym, a jedzenie bardziej smacznym.
Autorka skupiła się na produktach pieczonych, daniach mieszanych i makaronach. Oprócz często stosowanej w kuchni bezglutenowej mąki ryżowej pojawiają się propozycje wykorzystujące mąkę z sorgo i mąkę fasolową, które wnoszą do diety więcej składników odżywczych i świetnie nadają się do dań z pieca. Ze względu na fakt, że wiele osób chorych na celiakię ma problemy z przyswajaniem laktozy, produkty mleczne zastąpiono w przepisach innymi, na przykład mączką migdałową lub bezlaktozowym mlekiem w proszku. Receptury można dopasować także do innych potrzeb dietetycznych: cukrzycy mogą zastąpić cukier słodzikiem, a osoby uczulone na soję – mąkę sojową mąką fasolową lub ryżową. Ci, którym zależy na większej zawartości błonnika w pokarmie, zamiast mąki ryżowej białej mogą użyć mąki brązowej lub dodać do dań trochę otrębów ryżowych."
Książka
-
ISBN:
978-83-258-0036-9
-
Autor:
Bette Hagman