Alergia pokarmowa jest rozpoznawana najczęściej u niemowląt i małych dzieci, może także ujawnić się w późniejszym okresie życia. Książka o charakterze kompendium, dostarcza wiele niezbędnych informacji, nie tylko o alergii na białka mleka krowiego i inne pokarmy, zostały także omówione praktyczne zagadnienia dotyczące nietolerancji wybranych produktów pokarmowych. W kolejnych rozdziałach przewodnią tematyką jest nietolerancja wybranych węglowodanów. W rozdziale IV są usystematyzowane i krótko scharakteryzowane mieszanki mleczne, leczniczo-odżywcze i preparaty mlekozastępcze. Wiedza zawarta w omawianej publikacji jest praktyczna, napisana zrozumiałym językiem medycznym, zagadnienia zebrane i usystematyzowane w 87 tabelach, podsumowania ułatwiają zapoznanie się z treścią. 24 ryciny obrazują m.in. procesy alergiczno-immunologiczne. Oto wypowiedź prof. dr hab. Wojciecha Cichego „Książka „Alergia i nietolerancja pokarmowa. Mleko i inne pokarmy” jest doskonałym uaktualnieniem polskiej bibliografii i medycznej, a równocześnie jest jedną z nielicznych pozycji tematycznych poświęconych alergii i nietolerancji pokarmowej w pediatrycznym piśmiennictwie światowym”. Zagadnienia opracowane w tej publikacji to niezbędna wiedza w codziennej pracy lekarza pediatry, lekarza pierwszego kontaktu, profilaktycznej działalności pielęgniarek oraz dietetyków.
I.1. Niepożądane reakcje organizmu ludzkiego na spożywane pokarmy
I.2. Definicja alergii pokarmowej
I.3. Częstość występowania alergii na białka mleka krowiego
I.4. Rozwój nadwrażliwości organizmu na wybrane alergeny pokarmowe
I.5. Alergeny pokarmowe pochodzenia zwierzęcego
I.6. Alergeny pokarmowe pochodzenia roślinnego
I.7. Alergiczne reakcje krzyżowe
I.8. Żywność genetycznie modyfikowana (transgeniczna)
I.9. Uczulenie i alergia wielopokarmowa u dzieci i młodzieży
I.10. Leczenie dietetyczne alergii na białka mleka krowiego i inne alergeny pokarmowe
I.11. Nabywanie tolerancji w alergii na białka mleka krowiego i inne alergeny pokarmow
I.12. Farmakoterapia i inne możliwości leczenia alergii pokarmowej
I.13. Rozpoznawanie alergii pokarmowej
I.14. Działania zapobiegawcze w alergii na białka mleka krowiego i inne alergeny pokarmowe
I.15. Alergia pokarmowa w wieku dorosłym
I.16. Aspekty społeczne i ekonomiczne alergii pokarmowej
II. NIETOLERANCJA WYBRANYCH PRODUKTÓW POKARMOWYCH
II.1. Definicja nietolerancji pokarmowej
II.2. Mechanizmy patogenetyczne nietolerancji pokarmowej i ich charakterystyka
II.3. Klinika nietolerancji wybranych produktów pokarmowych
II.4. Związki dodawane do pokarmów
II.5. Związki naturalne zawarte w owocach i warzywach
II.6. Diagnostyka wrodzonych zaburzeń metabolicznych, powodujących nietolerancję niektórych składników pokarmowych
II.7. Leczenie dietetyczne i farmakologiczne nietolerancji wybranych składników pokarmowych
III. NIETOLERANCJA WYBRANYCH WĘGLOWODANÓW
II.1. Budowa chemiczna węglowodanów
II.2. Częstość występowania nietolerancji laktozy
II.3. Mechanizmy patogen etyczne nietolerancji laktozy oraz innych dwucukrów
II.4. Klinika nietolerancji laktozy i innych dwucukrow
II.5. Diagnostyka nietolerancji dwucukrow
II.6. Leczenie dietetyczne nietolerancji dwucukrow
III.7. Leczenie farmakologiczne nietolerancji laktozy i innych dwucukrow
III.8. Zaburzenia wchłaniania fruktozy
IV. MIESZANKI MLECZNE LECZNICZO-ODZYWCZE I PREPARATU MLEKOZASTĘPCZE
IV. Charakterystyka i podział mieszanek
IV.l. Modyfikowane mieszanki mleczne stosowane w żywieniu niemowląt i dzieci, dostępne bez recepty
IV.2. Preparaty mlekozastępcze. Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Rp
IV.3. Preparaty mlekozastępcze zawierające białko sojowe. Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Rp
IV.4. Preparaty stosowane w fenyloketonurii Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Rp
Spis treści
I. ALERGIA NA BIAŁKA MLEKA KROWIEGO I INNE POKARMYI.1. Niepożądane reakcje organizmu ludzkiego na spożywane pokarmy
I.2. Definicja alergii pokarmowej
I.3. Częstość występowania alergii na białka mleka krowiego
I.4. Rozwój nadwrażliwości organizmu na wybrane alergeny pokarmowe
I.5. Alergeny pokarmowe pochodzenia zwierzęcego
I.6. Alergeny pokarmowe pochodzenia roślinnego
I.7. Alergiczne reakcje krzyżowe
I.8. Żywność genetycznie modyfikowana (transgeniczna)
I.9. Uczulenie i alergia wielopokarmowa u dzieci i młodzieży
I.10. Leczenie dietetyczne alergii na białka mleka krowiego i inne alergeny pokarmowe
I.11. Nabywanie tolerancji w alergii na białka mleka krowiego i inne alergeny pokarmow
I.12. Farmakoterapia i inne możliwości leczenia alergii pokarmowej
I.13. Rozpoznawanie alergii pokarmowej
I.14. Działania zapobiegawcze w alergii na białka mleka krowiego i inne alergeny pokarmowe
I.15. Alergia pokarmowa w wieku dorosłym
I.16. Aspekty społeczne i ekonomiczne alergii pokarmowej
II. NIETOLERANCJA WYBRANYCH PRODUKTÓW POKARMOWYCH
II.1. Definicja nietolerancji pokarmowej
II.2. Mechanizmy patogenetyczne nietolerancji pokarmowej i ich charakterystyka
II.3. Klinika nietolerancji wybranych produktów pokarmowych
II.4. Związki dodawane do pokarmów
II.5. Związki naturalne zawarte w owocach i warzywach
II.6. Diagnostyka wrodzonych zaburzeń metabolicznych, powodujących nietolerancję niektórych składników pokarmowych
II.7. Leczenie dietetyczne i farmakologiczne nietolerancji wybranych składników pokarmowych
III. NIETOLERANCJA WYBRANYCH WĘGLOWODANÓW
II.1. Budowa chemiczna węglowodanów
II.2. Częstość występowania nietolerancji laktozy
II.3. Mechanizmy patogen etyczne nietolerancji laktozy oraz innych dwucukrów
II.4. Klinika nietolerancji laktozy i innych dwucukrow
II.5. Diagnostyka nietolerancji dwucukrow
II.6. Leczenie dietetyczne nietolerancji dwucukrow
III.7. Leczenie farmakologiczne nietolerancji laktozy i innych dwucukrow
III.8. Zaburzenia wchłaniania fruktozy
IV. MIESZANKI MLECZNE LECZNICZO-ODZYWCZE I PREPARATU MLEKOZASTĘPCZE
IV. Charakterystyka i podział mieszanek
IV.l. Modyfikowane mieszanki mleczne stosowane w żywieniu niemowląt i dzieci, dostępne bez recepty
IV.2. Preparaty mlekozastępcze. Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Rp
IV.3. Preparaty mlekozastępcze zawierające białko sojowe. Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Rp
IV.4. Preparaty stosowane w fenyloketonurii Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Rp
Książka
-
ISBN:
978-83-933064-3-5
-
Autor:
Maciej KaczmarskiElżbieta Korotkiewicz-Kaczmarska
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2013
-
Format:
165x230 mm
-
Liczba stron:
212
-
Oprawa:
Miękka
Inne tytuły z tej serii:
Atlas zespołu metabolicznego
49,70
PLN
Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży
84,20
PLN
Cena rynkowa: 99.00 PLN
Równowaga kwasowo zasadowa
26,90
PLN
Znikam Zaburzenia odżywiania dzieci i młodzieży
40,60
PLN
Cena rynkowa: 52.90 PLN
Kontrola wagi u dzieci
21,10
PLN
Hormony a otyłość
88,20
PLN
Cena rynkowa: 99.00 PLN
Bez cukru kasiuniagotuje
30,10
PLN
Otyłość Praktyczny podręcznik kliniczny
108,90
PLN
Cały ten cukier
28,40
PLN
Odważona
27,80
PLN
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
Niacyna B3 w leczeniu
57,90
PLN