Złe nawyki żywieniowe i brak ruchu - to główne czynniki prowadzące do otyłości. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady dotyczące zdrowego trybu życia i leczenia dietą: jak zmienić sposób odżywiania, jakich produktów unikać, a z jakich przyrządzać posiłki, aby się pozbyć nadwagi lub utrzymać prawidłową sylwetkę. Autorzy omawiają również leczenie farmakologiczne i chirurgiczne oraz zalety i wady stosowania różnych diet i leków. Przykładowe jadłospisy będą służyć pomocą osobom z różnym stopniem zaawansowania nadwagi i otyłości w wykorzystaniu wskazówek dietetycznych. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Spis treści
Od AutorówCo rozumiemy przez nadwagę i otyłość - definicje i typy otyłości
Otyłość epidemią XXI wieku
Jakie czynniki wpływają na rozwój nadwagi i otyłości?
Konsekwencje zdrowotne i ekonomiczne otyłości
Żywienie i aktywność fizyczna - metody profilaktyki nadwagi i otyłości
Leczenie otyłości
Przykładowe jadłospisy
Czy istnieją "cudowne" diety i leki?
Piśmiennictwo
Książka
-
ISBN:
978-83-200-4022-7
-
Autor:
Mirosław Jarosz, Longina Kłosiewicz-Latoszek
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2015
-
Format:
14.5x20.5cm
-
Liczba stron:
140
-
Oprawa:
Miękka