Warto wiedzieć, że stosowanie preparatów witaminowych, mineralnych i suplementów diety zawierających substancje roślinne lub zioła może powodować występowanie różnego rodzaju interakcji z przepisanymi przez lekarza preparatami. Niejednokrotnie interakcje te są bardzo złożone i mogą zachodzić na poziomie wchłaniania, dystrybucji, eliminacji lub uwalniania leku. Interakcje dotyczą też przemian biochemicznych leku w wątrobie lub w przewodzie pokarmowym. W rezultacie z powodu wzajemnych oddziaływań leków i suplementów diety efekt terapeutyczny przepisanego przez lekarza środka może być nieprzewidywalny.
Autorzy - specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie – udzielają wskazówek i praktycznych porad, kiedy przyjmować leki, czym nie wolno ich popijać, jakie produkty spożywcze osłabiają działanie leku lub je wzmacniają.
Z książki mogą korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Autorzy - specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie – udzielają wskazówek i praktycznych porad, kiedy przyjmować leki, czym nie wolno ich popijać, jakie produkty spożywcze osłabiają działanie leku lub je wzmacniają.
Z książki mogą korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Książka
-
ISBN:
978-83-200-4300-6
-
Redaktor:
Jarosz Mirosław, Dzieniszewski Jan
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2016
-
Format:
14.5x20.5cm
-
Liczba stron:
164
-
Oprawa:
Miękka
Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
Żywienie w sporcie /PZWL
73,50
PLN
Żywienie osób w wieku starszym
32,20
PLN
Gazy jelitowe
32,20
PLN
Celiakia Porady lekarzy i dietetyków
32,20
PLN
Choroby żołądka i dwunastnicy
32,20
PLN