-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Wydawnictwo Lekarskie PZWL
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2013, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 326 str., oprawa miękka
Zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia opieka żywieniowa jest ważnym uzupełnieniem opieki lekarskiej i pielęgniarskiej.
W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przedstawiono podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce, rekomendacje Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, zespoły leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym. Ponadto przedstawiono różne metody leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych. Na końcu książki znajdą się podstawowe informacje o dietach przemysłowych zarejestrowanych w Polsce.
Publikacja jest uzupełnieniem książki Niedożywienie związane z chorobą. Występowanie. Rozpoznanie. Adresowana jest do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.
Spis treści
I. CZĘŚĆ OGÓLNA. The fight against malnutrition1. Niedożywienie szpitalne zapobieganie
2. Żywienie w szpitalu jako element leczenia
3. Wpływ ciężkiego niedożywienia na metabolizm i funkcje fizjologiczne ustroju
4. Zaburzenia odporności w ciężkim niedożywieniu
5. Rozwój leczenia żywieniowego w Polsce – Bruno Szczygieł
16. Podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce
17. Rekomendacje Rady Europy i Europejskiego Towarzystwa
18. Zespoły leczenia żywieniowego – Bruno Szczygieł
19. Leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym
II. METODY LECZENIA ŻYWIENIOWEGO
10. Żywienie pozajelitowe
11. Żywienie dojelitowe
12. Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)
13. Żywienia wspomagające odporność
III. LECZENIE ŻYWIENIOWE W RÓŻNYCH SYTUACJACH KLINICZNYCH
14. Leczenie żywieniowe w okresie okołooperacyjnym
15. Leczenie żywieniowe chorych na nowotwory
16. Leczenie żywieniowe chorych na ostre zapalenia trzustki
17. Leczenie żywieniowe w niewydolności wątroby
18. Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit
19. Leczenie żywieniowe w niewydolności nerek
20. Leczenie żywieniowe w chorobach układu krążenia i oddychania
21. Leczenie żywieniowe chorych po urazach wielonarządowych
22. Leczenie żywieniowe pacjentów z udarem mózgu i innymi chorobami neurologicznymi
23. Leczenie żywieniowe chorych w wieku podeszłym
24. Diety przemysłowe do żywienia dojelitowego zarejestrowane w Polsce
Książka
-
ISBN:
978-83-200-4420-1
-
Redaktor:
Szczygieł Bruno