Warszawa 2008, wydanie 1, format 205 x 145, objętość 272 str., oprawa miękka
Jest to kolejna publikacja mająca na celu szerzenie wiedzy o prawidłowym sposobie żywienia, która pozwala na utrzymanie zdrowia, pomaga wyeliminować błędy w stosowanej diecie i określa zasady szeroko pojętej profilaktyki. Zawarte w niej informacje żywieniowe i dane o składzie produktów i potraw mają ułatwić ich wybór przy układaniu jadłospisów i diet. Jest to konieczne, ponieważ profilaktyka chorób układu krążenia wymaga stosowania zbilansowanego sposobu żywienia pod względem zawartości cholesterolu i tłuszczu w diecie. Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego
Spis treści
Wprowadzenie Profilaktyka chorób układu krążenia Znaczenie żywieniowe wybranych składników odżywczych* Cholesterol
* Tłuszcz i kwasy tłuszczowe
* Składniki odżywcze wpływające korzystnie na obniżenie stężenia cholesterolu w diecie
Piśmiennictwo Tabele wartości odżywczej wybranych składników odżywczych Skorowidz
Książka
-
ISBN:
978-83-200-3616-9
-
Autor:
Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Anna Wojtasik